Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Muslimani u četvrtak obilježavaju Lejletu-r-Regaib, noć želja i nade

27/03/2017

Prema Takvimu Islamske zajednice u BiH, muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu u četvrtak 30. marta (02. Redžeb, 1438. h.g.) iz akšam-namaza obilježavaju mubarek noć Lejletu-r-Regaib.

U islamu poznata noć želja, nade i ibadeta, bit će obilježena prigodnim vjerskim svečanostima u sarajevskim i drugim bh. džamijama.

Lejletu-r-Regaib je noć novog početka u povijesti čovječanstva i prva je od tri odabrane noći koje najavljuju dolazak mjeseca ramazana.

Obilježava se prvog četvrtka u mjesecu redžebu. Na osnovu islamskog učenja, ovo je noć koja predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku.

Smatra se odabranim trenutkom u kojem se ispunjavaju želje, molbe i nadanja. Dova ili molba Uzvišenom Bogu spona je i milost koja povezuje Stvoritelja i Njegova stvorenja, zato vjernici, muslimani širom svijeta ovu noć provode u ibadetu i molitvama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.