BiH

Mustafić: Razarujuća odluka za kulturnu scenu u BiH

05/12/2015

Bosanskohercegovački reditelj i izvršni producent Festivala MESS Dino Mustafić nazvao je Odluku Federalnog ministarstva kulture i sporta o projektima i programima od internacionalnog značaja za BiH i FBiH, koji će se finansijski podržati u ovoj godini, razarajućom za kulturnu scenu u BiH.

– Očigledno se primjenjivao isključivo etnički kriterij koji je favorizirao vjersko-folklornu kulturu. Vidljiva je namjera da nestane internacionalna scena i da se sve pretvori u nacionalno-palanačke dane kosidbe i klapskog pjevanja uz posmatranje ptica – navodi Mustafić u sopćenju.

On ističe da je festivalima i projektima s tradicijom koji decenijama afirmiraju bh. umjetnike, promoviraju kulturu komunikacije, promjena i emancipacije, povezuju regionalno i internacionalno bh. umjetničku zajednicu novčani iznosi umanjeni između 50 i 70 posto.

Ovom odlukom svi vrijednosni i profesionalni standardi degradirani, dok caruje etno kič i frivolnost, kaže Mustafić.

Na kraju saopćenja navodi da će se kulturni radnici nastaviti boriti na sceni, u galerijama i na tribinama, pisati knjige i tekstove jer su već jednom odbranili kulturu od rušenja i paljenja i to ćemo učinit i ovaj put.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.