MVP BiH: Vidaković pokazao neozbiljnost i elementarno neznanje

vidakovic_marko

Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP BiH) odbacilo je kritiku potpredsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Marka Vidakovića, upućenu u izjavi za medije, ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnatku zbog neprisustvovanja inauguraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa jučer u Washingtonu.

– Marko Vidaković pokazao je jučerašnjim nastupom neozbiljnost i elementarno neznanje. Zbog toga apeliramo da se sa mnogo više odgovornosti nastupa u javnosti, jer se ovakvim izjavama sramoti i blamira ne samo on, nego i Republika Srpska i Bosna i Hercegovina – navode iz MVP BiH.

U reakcije se odbacuju i konstrukcije iznesene u toj izjavi te pojašnjava da na inauguraciji nije bio prisutan nijedan ministar vanjskih poslova, niti bilo koji evropski političar visokog ranga jer su u zvaničnom dijelu inauguralne ceremonije učestvovali jedino ambasadori država akreditiranih u Washingtonu, dok su ostali bili posmatrači inauguralnih događaja.

– Javnost u BiH treba znati da ministar Crnadak nije ni trebalo da bude jučer u Washingtonu te da je, u skladu s diplomatskim standardima, u razgovoru sa američkom ambasadoricom u Sarajevu odmah nakon završetka inauguracije uputio čestitku predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu povodom preuzimanja dužnosti i poželio uspješan mandat novoj administraciji u Washingtonu – navodi Kancelarija za odnose s javnošću MVP BiH.