Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministrica vanjskih poslova

MVPBiH formiralo Krizni štab: Bh. državljani u Ukrajini nisu izloženi direktnoj opasnosti!?

Maas meets counterpart from Bosnia and Herzegovina
09 March 2021, Berlin: Bisera Turkovic, Foreign Minister of Bosnia and Herzegovina, speaks during a press conference at the Federal Foreign Office after a meeting with the Foreign Minister. Photo: Kay Nietfeld/dpa Pool/dpa /DPA/PIXSELL

Krizni štab je u stalnoj komunikaciji sa misijom BiH pri OSCE, imajući u vidu da se jedan dio bh. državljana nalazi u misiji te organizacije u Ukrajini. Prema sadašnjim informacijama, niko od njih za sada nije direktno ugrožen

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je proteklih dana formiralo Krizni štab koji prati situaciju te poduzima aktivnosti u vezi sa asistencijom bh. državljanima koji se nalaze na teritoriji Ukrajine.

Krizni štab je u stalnoj komunikaciji sa misijom BiH pri OSCE, imajući u vidu da se jedan dio bh. državljana nalazi u misiji te organizacije u Ukrajini. Prema sadašnjim informacijama, niko od njih za sada nije direktno ugrožen. Također, MVP je u komunikaciji i sa rukovodstvom OSCE-a.

Ambasadi BiH u Mađarskoj koja nerezidentno pokriva Ukrajinu će biti pridodate i ambasade u Moskvi i Varšavi, a kako bi se i drugim bh. državljanima, koji se eventualno nalaze na teritoriji Ukrajine ukoliko iskažu potrebu, mogla pružiti pomoć.

Svi koji trebaju asistenciju i pomoć mogu se obratiti Ambasadi Bosne i Hercegovine u Mađarskoj na sljedeće tefone: + (361) 212 01 06, + (361) 212 01 07, + (361) 212 01 09 ili na mail embassybih@ambasadabih.hu.

Također, MVP BiH je otvorio i 24-satnu liniju: 033 281 234 na koju građani BiH ili članovi porodica mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni ili na mail adresu: emergency@mvp.gov.ba.

“Bh. državljani u Ukrajini nisu izloženi bilo kakvoj direktnoj opasnosti”

Niko od bosanskohercegovačkih državljana koji se trenutno nalaze u Ukrajini nije izložen bilo kakvoj direktnoj opasnosti, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine informisalo je odlukom ministrice Bisere Turković krizni štab koji djeluje već neko vrijeme i koje je u stalnoj komunikaciji vezano za bh. državljane u Ukrajini.

“Na vezi smo sa grupom bh. državljana koji rade pri OSCE-u i raspoređeni su u Ukrajini. Jutros smo dobili informaciju od nadležnog ambasadora da niko od njih trenutno nije izložen bilo kakvoj direktnoj opasnosti, ali situacija se prati i koliko smo informisani, OSCE će imati sastanak na visokom nivou na kojem će se raspravljati o situaciji i donijeti neka vrsta preporuke i odluke u vezi s osobljem u toj misiji”, navedeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli, radi se o nešto više od 40 osoba.

“Tačan broj ne možemo iz sigurnosnih razloga objavljivati, kao ni lokaciju gdje se oni nalaze. Ali komunikacija postoji. Takođe, uključene su ambasade Bosne i Hercegovine u Mađarskoj, Rusiji i u Varšavi koje će pomoći u identificiranju eventualnih daljnjih koraka ili mjera koje bi Ministarstvo vanjskih poslova moglo poduzeti”, dodali su iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.