Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

štrajk uposlenika UIO-a

Na bh. graničnim prijelazima velike kolone, carinici “češljaju” skoro svako vozilo

carinici yt

U proteklih 13 godina, dok su drugima povećavane plaće, naše su dva puta umanjene zbog čega su u odnosu na entitetske manje za 300 do 800 KM, kažu u Sindikatu UIO-a BiH

Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje BiH provodi dvosatni štrajk upozorenja, kako bi ukazali na svoj nezavidan radno-pravni i finansijski status. Tokom štrajka vrše detaljan pregled robnog prometa zbog čega se na graničnim prijelazima stvaraju kolone teretnih vozila, javlja Federalna.ba.

U proteklih 13 godina, dok su drugima povećavane plaće, naše su dva puta umanjene zbog čega su u odnosu na entitetske manje za 300 do 800 KM, kažu u Sindikatu UIO-a BiH.

„Mizerne plaće, diskrimincija u smislu nejednakog stausa zaposlenih i nepostojanja kolektivnog ugovora razlozi su za štrajk. Službenici, ionako s najnižima plaćama, sami sebi plaćaju smještaj, a nemaju prava na naknadu, iako se po potrebi službe raspoređuju, dok njihovi šefovi ta prava ostvaruju“, kaže Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata UIO-a BiH.

Zbog detaljnih pregleda tokom štrajka na graničnim prijelazu duža čekanja, zbog čega autoprevoznici gube i razumijevanje i strpljenje.

Situaciju ne ublažava ni činjenica da je Carinska uprava Hrvatske u pripremi za ulazak u schengenski prostor i preuzimanje odgovornosti za kontrolu buduće vanjske granice Evropske unije te da već mjesecima vrši detaljne preglede zbog čega se bilježe i kilometarske kolone.

Štrajk će se održavati svaki dan do ispunjenja zahtjeva Sindikata.

Iako se ovaj štrajk ne održava pred zgradama zvaničnih institucija i kancelarijama nadležnih, trebao bi privući njihovu pažnju. Dolaze nam topliji dani, kolone će biti sve duže, a u kamionima i kvarljiva roba.