Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Bijeloj tabiji 7. februara otvaranje 32. izdanja “Sarajevske zime”

sarajevska zima ibro spahic5

Predstavama “Hamlet” i “Servantes” za tačno mjesec dana, 7. februara, na Bijeloj Tabiji, bit će otvoren 32. međunarodni festival Sarajevo “Sarajevska zima 2016.” koji ove godine ima moto “Duša/duša umjetnika-duša grada”.

Direktor Međunarodnog festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić kazao je danas da će se na ovaj način obilježiti 400. godina Williama Shakesperea i 400. godina Miguela de Cervantesa.

U središtu ovih predstava bit će šest plesača koji će tražiti ova dva pisca prema kojima se prepoznaje novo vrijeme, civilizacija i umjetnost, a sve to uz muziku Erica Bretona.

Na dan otvaranja Festivala najveći hor, kao glas grada, prošetat će ulicama Sarajeva, a krenut će upravo od Bijele tabije. Duž trase kretanja ovog hora mladi umjetnici s Akademije likovnih umjetnosti napravit će skulpture od snijega.

Uime studenata Akademije likovnih umjetnosti Odsjek kiparstvo Dalila Manso naglasila je da će cijela tematika Festivala provesti u skulpturama od snijega što se nije do sada dešavalo u regionu.

Cijeli proces će biti interaktivan, jer će oni koji budu zainteresirani moći pristupiti skulpturi i sami je modelirati, a mladim umjetnicima bit će to prvi put da rade sa snijegom, ali je Manso izrazila nadu da će umjetnici timski radom uspjeti sve to uraditi.

Na današnjoj pres-konferenciji upriličenoj povodom najave ovog praznika umjetnosti, prezentiran je i spot, đingl i fotografije “Sarajevske zime 2016-SOUL”.

Uime studenata koji su radili na ovim video rješenjima za “Sarajevsku zimu” Ismar Žalica, student s Akademije likovnih umjetnosti, kazao je da su u tim spotovima nastojali uhvatiti dušu koju Festival ove godine pokušava prikazati.

Ovogodišnje festivalsko izdanje ponudit će ljubiteljima umjetnosti brojne pozorišne predstave, koncerte, filmove iz više od 20 zemalja svijeta, izložbe, panel diskusije, književne večeri, a bit će pripremljen i poseban program za djecu.

Programi Festivala održavat će se ne samo u pozorištima, galerijama, muzejima i koncertnim dvoranama, nego i na olimpijskim planinama, kako tokom Festivala tako i u toku ceremonija otvaranja i zatvaranja.

Ceremonija zatvaranja ovogodišnjeg Festivala bit će upriličena 21. marta.