Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na birou još 6.000 djece šehida i poginulih boraca

bukvarevic – zaposljavanje

Zapošljavanje preostalih 6.000 djece šehida i poginulih boraca koji su na spisku nezaposlenih na biroima za zapošljavanje bila je tema i godišnje Skupštine Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH.

Nabrojano je nekoliko projekata putem kojih se radi na njihovom zapošljavanju, a federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević je kazao da svi nose obavezu da pomognu djeci onih koji su dali živote za državu.

Odgovornih ima, poručio je, a posebnu zahvalnost izrazio je preduzeću ”Igman” d.d. Konjic koje je samo u januaru ove godine zaposlilo 67 djece koji su bili na birou za zapošljavanje, a spadaju u kategoriju šehidskih porodica i porodica poginulih boraca.

– To je primjer koji i drugi trebaju slijediti – naglasio je Bukvarević koji je prisustvovao godišnjoj izvještajnoj skupštini Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH.

Istakao je da je u proteklom periodu bio značajan broj zapošljavanja iz te kategorije, ali da je cilj zaposliti sve.

Podsjeća da na isplati s federalnog niova ima 42.000 porodica šehida i poginulih boraca.

Ministarstvo ima nekoliko aktivnosti za zapošljavanje kategorija koje zastupaju, jedna je s Federalnim zavodom za zapošljavanje s kojim na godišnjem nivou izdvajaju određena sredstva te ih udružuju s kantonima. Drugi projekt je izdvajanje sredstava za boračke zadruge za zapošljavanje i samozapošljavanje svih boračkih kategorija.

– Osim toga imamo javni poziv svima onima koji obavljaju javne pozicije da, prije svega, imaju moralnu obavezu prema djeci šehida i poginulih boraca – rekao je Bukvarević.

Zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca u fokusu je i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, a resorni ministar Muharem Fišo je kazao da će u skorije vrijeme poslati svim javnim preduzećima, ustanovama i općinama upitnik da vide šta je njihova namjera do kraja godine i plan za iduću godinu, s akcentom na one koji odlaze u penziju da bi na ta mjesta došla djeca šehida i poginulih boraca.

– Bez zapošljavanja nema boljitka i ne možemo razgovarati o drugim pitanjima – dodao je Fišo.

Predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Kantona Sarajevo Bahra Kituša pohvalila je školske uspjehe djece šehida i poginulih boraca, navodeći da je većina fakultetski obrazovana.

– Nadamo se da ćemo u saradnji s ministarstvima problem zapošljavanja riješiti u potpunosti – navela je Kituša.

Nadležnima je, dodaje, predala spisak 1.126 djece sa područja tog kantona koja su završila s obrazovanjem.

– Sada je na njima da nam pomognu – zaključila je Kituša.

Godišnjoj skupštini Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH prisustvovali su delegati i predsjednici temeljnih boračkih organizacija te predstavnici resornih ministarstava.