Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Bjelašnici javno posmatranje meteorske kiša “Perseida”

Sarajevo – Astronomsko društvo ‘Orion’ organiziralo javno posmatranje Sunca
SARAJEVO, 4. augusta (FENA) - Astronomsko društvo "Orion" danas je u sarajevskom naselju Dobrinja organiziralo javno posmatranje Sunca. Foto FENA/Emir Burlovic

Astronomsko društvo ”Orion” danas organizuje tradicionalno javno posmatranje meteorske kiše ”Perseida”.

Meterska kiša ”Perseida” koja potiče od sitnih ostataka materije komete ”Swift-Tuttle”, predstavlja najspektakularniju meteorsku kišu koja se dešava svake godine u julu i augustu, saopćeno je iz Astronomskog društva ”Orion”.

Prelet meteora na nebu ljudi često nazivaju zvijezdama padalicama, nebeskim krijesnicama, a ta meteorska kiša je u narodu poznata još pod nazivom suze Svetog Lovre.

S obzirom da većina meteora dolazi iz pravca sazviježđa Perzej, po njemu je ovaj meteorski roj i dobio ime. Ovo sazviježđe se u ovo doba godine može vidjeti na sjeveroistočnom dijelu neba.

Iako se u toku jedne godine može opaziti nekoliko meteorskih rojeva, Perseidi su veoma interesantni zbog činjenice da se u toku maksimuma, daleko od gradske svjetlosti, može vidjeti i 100 meteora u toku jednog sata.

Astronomsko društvo “Orion” tradicionalno organizuje javni događaj ovim povodom koji će biti
propraćen kratkim predavanjima o meteorima, te drugim nebeskim objektima.

Također će biti upriličen i kratki kurs snalaženja na nebu pomoću sazviježđa (astrognozija), te prikazati načine fotografisanja meteora.

Događaj će biti organizovan danas ispod planinarskog doma ”Bijele Vode” na Bjelašnici, s početkom u 20.00 sati.