Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska čeka na potez FBiH kako bi dozvolila slobodnu kupovinu nekretnina

zgrada vlade fbih3

Građani RS-a mogu bez ograničenja posjedovati nekretnine u Republici Hrvatskoj, ali građani FBiH i Distrikta Brčko ne mogu, o čemu je portal Fokus.ba i ranije pisao. Pojedini zvaničnici u BiH u proteklom periodu su osudili ovaj vid diskriminacije građana.

Iako su visoke delegacije BiH i Hrvatske nedavno objavile da je ovaj problem riješen, to se ipak nije desilo. Na zvaničnoj stranici Ministarstva pravosuđe Hrvatske nije došlo do bilo kakve promjene u ovom segmentu.

Portal Fokus.ba je kontaktirao i Ministarstvo pravosuđa Hrvatske sa pitanjem zašto još uvijek postoji ova vrsta ograničenja za građane FBiH.

Iz ovog ministarstva ističu da se trenutno čeka na potez federalnih vlasti, konkretno Federalnog ministarstva pravde.

“U slučaju da Federalno ministarstva pravde Bosne i Hercegovine donese akt kojim se fizičkim i pravnim osobama iz Republike Hrvatske dozvoljava stjecanje prava vlasništva na nekretninama u BiH, Federaciji BiH bez ograničenja, isto bi vrijedilo i za državljane BiH, Federacije BiH na području Republike Hrvatske”, naveli su za Fokus.ba iz Ministarstva pravosuđe Hrvatske.

Podsjećaju da strani državljani mogu stjecati pravo vlasništva nekretnina na području Hrvatske samo pod uvjetom da državljani i pravne osobe iz Hrvatske mogu stjecati pravo vlasništva nekretnina na području te strane države.

S obzirom da je u BiH ova oblast u nadležnosti entiteta, RS je dozvolila građanima Hrvatske slobodnu kupovinu nekretnina, dok FBiH još uvijek nije.

Dok se ovaj problem ne riješi građani FBiH i Distkrita Brčko moći će posjedovati nekretnine u Hrvatskoj samo u slučaju da stalno borave u toj zemlji ili obavljaju dopuštenu djelatnost.