BiH

ministarstvo odbrane

Na Bobovcu održano vojno hodočašće “Molitva za Domovinu”

23/10/2021
Foto: Fena

U hodočašću je sudjelovao velik broj vjernika iz okolnih i udaljenih župa, uz nazočnost izaslanice iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Marine Pendeš, predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare te veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Sabolića

Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije general-bojnik Ivica Jerkić predvodili su katoličke pripadnike MO i OS BiH u vojnom hodočašću na Bobovac, koje je danas održano po osamnaesti put.

Euharistijsko slavlje na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, predvodio je bosanskohercegovački kardinal i nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije Vinko Puljić, u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem, uz koncelebraciju generalnog vikara Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj don Marka Mede i vojnog vikara Slovenske vojske patera Mateja Jakopiča.

U hodočašću je sudjelovao velik broj vjernika iz okolnih i udaljenih župa, uz nazočnost izaslanice iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Marine Pendeš, predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare te veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Sabolića.

Na hodočašću su sudjelovali i pomoćnici ministra obrane BiH Zoran Šajinović i Borislav Jezeraškić, zapovjednik Zapovjedništva za potporu OS BiH general-bojnik Marko Stojčić, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH za resurse brigadni general Tomo Kolenda, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadir Michael Tarquinto, vojni izaslanik Republike Hrvatske u BiH brigadir Davor Kiralj i ostali vojni i policijski dužnosnici u BiH.

U misnoj propovijedi mons. Tomo Vukšić je istaknuo kako je katoličko duhovno okupljanje na Bobovcu postalo lijepa tradicija, za koju vjeruje da će se sretno nastaviti i u narednim desetljećima.

– Jer sve ovo mi katolički vjernici činili smo i obavljat ćemo sa samo jednom nakanom i ciljem: za dobro svih ljudi koji žive u našoj domovini, za razumijevanje i sreću, za pravnu i stvarnu jednakost njezinih naroda i manjinskih grupa, za mir i slogu među njima, za napredak svake vrste – zaključio je mons. Vukšić.

U prigodnom obraćanju medijima, zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić konstatirao je da je molitva za domovinu sada možda i potrebnija nego ikad te da su brojni izazovi u Bosni i Hercegovini dodatni razlog da se ova tradicija razvija i dalje.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. listopadа 1478. godine, u cilju ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. Ovogodišnji pohod bio je dvadeseti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i osamnaesto vojno hodočašće na Bobovac, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.