Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Na brdu Žuč otkriven spomenik “Krila slobode” posvećen borcima i herojima odbrane

spomenik zuc
Foto: Fena

Član Predsjednišva BiH Željko Komšić u svom obraćanju pozvao je prisutne da se u tišini i mislima sjete svojih ratnih drugova, koji su poginuli braneći sve ono za šta treba dati život – porodicu, čast, domovinu

U povodu 8. juna, Dana odbrane općine Novi Grad Sarajevo i 32. godišnjice bitke za brdo Žuč danas je pred više hiljada gađana na Golom brdu svečano otkriven spomenik “Krila slobode”, kao centralni događaj Manifestacije “Novogradski dani 2024.” koju 26. put organizira Općina Novi Grad Sarajevo.

Monumentalni spomenik posvećen je borcima, herojima odbrane Sarajeva i BiH. Raspon krila je 25 metara, a visina 16 metara i jedan je od najljepših spomenika te vrste u BiH, a njegov autor je Emir Salihović. Kamen temeljac za ovaj spomenik položen je 2022. godine, a grandiozni monument, težak 260 tona, simbolizira pticu kao simbol slobode.

komsic dudakovic efendic
Foto: Fena

Branioci Sarajeva su 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu, te naseljima Smiljevići i Zabrđe. Najviše teritorije u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu oslobođeno je upravo tog dana i to je bila jedna od prvih velikih pobjeda Armije RBiH. Zaplijenjene su značajne količine naoružanja i municije, vojne opreme i sanitetskog materijala. Radi se o bici kojom su potvrđeni rezultati “Pofalićke bitke“, te osigurana i učvršćena komunikacija s braniocima s područja Vogošće, odnosno naselja Ugorsko, Bušće i Kobilja Glava.

Nakon osvajanja Orlića zauzete su i Kota 850., Vis i Golo brdo, odakle su agresori svakodnevno, najvećim kalibarima ubijali Sarajevo, koje su 1425. dana držali pod opsadom.

Član Predsjednišva BiH Željko Komšić u svom obraćanju pozvao je prisutne da se u tišini i mislima sjete svojih ratnih drugova, koji su poginuli braneći sve ono za šta treba dati život – porodicu, čast, domovinu.

Foto: Fena

-Ovaj veličanstvani spomenik jeste prije svega sjećanje na njih, pokušaj da se njihovim najdražim i najbližim kaže i pokaže kako nisu zaboravljeni, niti oni niti njihove žrtve. Ovaj spomenik jeste i neka vrsta moralne obaveze naše cijele generacije koja je imala nesreću da se nađe u ratu, ali je svoju obavezu prema najbližima i svojoj domovini ispunila hrabro i časno. Zbog naših poginulih drugova, zbog drugova koji su ostali bez svog zdravlja, njihovih porodica, zbog ovog spomenika hvala svima onima koji su doprinijeli da smo baš ovdje ovim povodom – kazao je Komšić.

Nosilac najvećeg ratnog priznaja „Zlatni ljiljan“ osvrnuo se “na vrijeme sadašnjosti i ono što bi se evntualno moglo očekivati u budućnosti”.

-Ko smo mi danas Bosnaci i Hercegovci, jesmo li svjesni trenutka u kojem živimo, šta nam je danas važno, znamo li šta hoćemo i gdje idemo. To su pitanja koja treba postaviti. Jasno nam je da politike koje su izvele svo ono zlo koje nas je snašlo, da nisu nestale niti umrle, nego izgleda jačaju i ponovo kidišu na ovu našu malu i lijepu zemlju, sa istim ciljevima kao i 90-tih godina prošlog stoljeća – kazao je Komšić.

Foto: Fena

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić kazao je da je “vrlo važno razmišljati o identitetu”.

-Narod koji brani Bosnu, narkod koji je ne da, koji želi da u njoj živi, da slobodno ispovjeda svoju vrjeru, Bošnjaci, Bosnaci i svi ostali kojima je stalo do zemlje, to je naš identitet. Ova naša krila nas povezuju, ko u ovim krilima ne vidi svoj identitet mi s njim imamo problem. Zašto se desilo da ostanemo bez himne, zašto se desilo da se promijeni zastava, pa da nam se da taj indentitet koji nas je nosio u ovim bitkama. Situacija danas nije baš tako povoljna za nas u ovoj zemlji. Institucije BiH smo tek tako prepustili da danas njima upravljaju oni koji su bili sa druge strane na brdu Žuč – kazao je Efendić.

enver sehovic zuc
Foto: Fena

Općina Novi Grad Sarajevo je za svrhu izgradnje spomenika otkupila 8,9 hektara zemlje na Golom Brdu, a kako bi se moglo doći do ove lokacije asfaltirano je oko četiri kilometra puta, urađena je i simulacija rovova iz ratnog perioda.