Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SJEĆANJE NA HRABROST I LJUDSKOST

Na današnji dan prije 28 godina preminuo je heroj Srđan Aleksić

Obituary_of_Srđan_Aleksić

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora

Srđan Aleksić preminuo je na današnji dan 27. januara 1993. godine od zadobijenih povreda.

Grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je 21. januara 1993. godine legitimisala stanovništvo na pijaci u Trebinju. Nakon što su ustanovili da je jedan od legitimisanih Alen Glavović pripadnici VRS su ga krenuli maltretirati i tući. Srđan je priskočio u pomoć svom sugrađaninu Alenu, a četvorica vojnika su kundacima pušaka isprebijali Srđana.

Od zadobijenih povreda Srđan je pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine. Srđanov otac je u čitulji napisao “Umro je vršeći svoju ljudsku dušnost”.

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora.

Među četvoricom vojnika koji pretukli Srđana, bio je i Stevo Redžo koji je nakon presude poginuo na ratištu. Njegovi sinovi, kako tvrdi Srđanov otac Rade, pomagali su mu u gradnji fontane ispred crkve.

“Znao sam ko su oni, oni nisu znali ko sam ja, tako da sam razgovarao s njima , susretao se. Oni nemaju nikakve krivice, niti bih mogao prema njima pokazati neku mržnju zato što su djeca čovjeka koji je učestvovao u ubistvu mog sina”, priča Srđanov otac.

Presudu lično nikad nije dobio. 1994. godine vojni sud u Trebinju donio je presudu kojom Savu Redžu, Ukropinu Dragana, braću Simu i Milenka Kovača zbog učestvovanja u tuči sa smrtnim ishodom osuđuje na 28 mjeseci zatvora. Prema članu 44 Zakona o učestvovanju u tučama u kojoj je neko lišen života kazna je od 3 mjeseca do 3 godine.

“Ubice Srđana Aleksića normalno su hodale ulicama kao patriote jer su ubili izdajnika koji je branio baliju. To se tako tumači u Trebinju i to je većinski stav”, otkrio je Blažo Stevović, predsjednik Alternativnog kluba Trebinje.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Jedna ulica u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana “ulica Srđana Aleksića”. U obrazloženju je navedeno: “Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla”.

Prolaz u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu u Srbiji, nazvan je po Srđanu i tu je postavljena spomen-ploča, kao i u Pančevu.

U spomen na njegov herojski pothvat ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama.