Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

duboke podjele

Na Dodikov zahtjev danas posebna sjednica NSRS-a, opozicija najavila bojkot

narodna-skupstina-republike-srpske-nsrs-aa (4)

Zastupnici SDS-a, PDP-a i DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske najavili su mogućnost bojkta današnje posebne sjednice

Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a biće održana danas u Banjoj Luci, a predloženim dnevnim redom je predviđeno “izjašnjavanje o odlukama i zaključcima Predsjedništva BiH koji su veoma štetni po vitalne interese Republike Srpske”.

Na predloženom dnevnom redu je izjašnjenje o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske o proglašenju Zaključaka i Odluka Predsjedništva BiH, usvojenih na 22. redovnoj sjednici održanoj 18. oktobra, veoma štetnim po vitalne interese RS-a.

Poslanici bi, između ostalih, trebalo da se izjasne i o zaključcima o otvaranju Ambasade Azerbejdžana u Sarajevu i kancelarije Ambasade Ruske Federacije u BiH u Banjoj Luci, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Pred poslanicima bi trebalo da bude i Odluka o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Republike Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnosi na Sporazum u oblasti odbrambene industrije.

Kolegijum Narodne skupštine je odlučio da će posebna sjednica, koja je zakazana na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, početi u 12.00 sati.

Međutim, zastupnici SDS-a, PDP-a i DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske najavili su mogućnost bojkta današnje posebne sjednice.

Šef Kluba zastupnika SDS-a u Narodnoj skupštini Miladin Stanić pozvao je predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića da zastupnicima opozicije “omogući demokratski pristup i odnos u Narodnoj skupštini” ili će oni bojkotirati takve sjednice ili praviti neke druge performanse.

Stanić je, nakon sjednice skupštinskog Kolegija u Banjoj Luci, rekao novinarima da opozicija “neće dozvoliti da neko bude biran, a da nema pravo obraćanja u parlamentu Republike Srpske”.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak tvrdi da je sjednica skupštinskog Kolegija “pokazala da vlast želi da zbrzi ovu priču” i da “onemogući opoziciju da kaže svoj stav”, te najavio da će PDP vidjeti da li će pod ovakvim uslovima učestvovati u radu sjednice.

Šef kluba DNS-a Duško Ivić rekao je da će zastupnici DNS-a razmisliti da li će danas učestvovati u radu posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

– Imam osjećaj da pozicija želi da održi sjednicu parlamenta Republike Srpske bez opozicije – kaže Ivić.