Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na dženazi i komemoraciji u Potočarima očekuje se više od 50.000 ljudi

BiH

20 years since Srebrenica Massacre

U Srebrenici je sve spremno za komemoraciju i dženazu 11. jula, saopćio je nakon današnjeg sastanka Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, pozvavši sve koji će tog dana doći u Srebrenicu i Potočare da poštuju instrukcije Organizacionog odbora, prenosi Anadolu Agency.

„Mi osam mjeseci radimo na organizaciji, molimo sve da poštuju kodekse ponašanja kako ne bi otežali svima, molimo na strpljivost, svi oni koji dolaze vlastitim vozilima, molimo da krenu ranije da bi se izbjegle gužve, svi moramo raditi zajedno kako bi sve proteklo u najboljem redu“, istakao je Duraković.

srebrenica

Prema riječima članova Organizacionog odbora, očekuje se da će kolektivnoj dženazi i komemoraciji 11. jula, obilježavanju 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, prisustvovati više od 50.000 hiljada ljudi.

Ovo je treća godina kako se obavlja dženaza u blagoslovenom mjesecu ramazanu. Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović poručio je da se uvaži klima mjeseca ramazana i da svi sudionici dženaze svoj odnos podignu na najviši nivo prema svakoj žrtvi i svakom sudioniku.

„Obavljajući dženazu u mjesecu ramazana mi šaljemo poruku o sebi, ona će doći u svaki kutak zemaljske kugle i jako je važno kako ćemo to kao narod manifestirati“, istakao je muftija Fazlović.

Sutra iz Nezuka kreće i Marš mira 2015. za koji su također sve aktivnosti privedene kraju.

„Kolona će krenuti sutra oko devet sati, očekujemo oko 10.000 učesnika, sve je spremno i na trasi nema nikakavih problema“, istakao je predsjednik pododbora za Marš mira 2015. Hamdija Fejzić.