BiH

traži "gulenovce"

Na Erdoganov jasan zahtjev Dodik i Džaferović nisu dali baš iste odgovore

08/07/2019

Turske vlasti su, kako saznaje Žurnal, prošli mjesec dostavile bh. vlastima spisak turskih državljana koji žive u BiH, a kojima su poništeni pasoši

„Nadam se da nećete rizikovati dobre odnose s Turskom zbog pokreta FETO“, kazao je danas članovima Predsjedništva BiH turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, piše Žurnal.info.

Tokom sastanka sa Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, Erdogan je, prema informacijama Žurnala, tražio da bh. vlasti isporuče sve turske državljane koje tamošnje vlasti traže zbog optužbi da su povezani sa pokretom Feto čiji je osnivač Fetulah Gulen.

„Lično ću se potruditi da riješimo taj problem“, obećao je Dodik, dok je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao da „BiH neće dopustiti da odnosi sa Turskom budu ugroženi, te da će se sve riješiti u skladu sa turskim i bh. zakonskim propisima“.

No, turski predsjednik je bio nezadovoljan, jer je slična obećanja dobio i tokom nedavnog susreta sa Džaferovićem i Dodikom, kada je od njih, također, tražio da BiH isporuči Turskoj osobe koje Erdoganova vlast dovodi u vezu sa pokretom FETO.

Turske vlasti su, kako saznaje Žurnal, prošli mjesec dostavile bh. vlastima spisak turskih državljana koji žive u BiH, a kojima su poništeni pasoši. Na spisku su, uglavnom, biznismeni koji posluju u BiH, među kojima su i oni koji su u proteklom periodu bili angažovani na Burch univerzitetu u Sarajevu, kojeg Erdoganove vlasti smatraju dijelom FETO organizacije, piše Žurnal.

DOSTAVLJEN SPISAK

U Ministarstvu sigurnosti BiH su potvrdili su za Žurnal da im je, za sada, dostavljen spisak na kojem se nalazi osam takozvanih Gulenovaca, ali da odluka o njihovoj eventualnoj deportaciji nije donesena. Svi oni imaju stalni boravak u BiH, te će, izvjesno je, zatražiti politički azil. U međuvremenu Erdogan je pojačao svoj pritisak i na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića od kojeg, prilikom svakog susreta, traži zatvaranje institucija u BiH za koje on smatra da su bliske pokretu Fetulaha Gulena.

Još ranije, prilikom posjete Turskoj, Erdoganovi saradnici su tadašnjem državnom parlamentarcu, a današnjem bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću predali spisak turskih državljana koji rade i žive u BiH, a koje turski zvaničnici smatraju članovima FETO pokreta.

Udovoljavanjem Erdoganovim zahtjevima bh. vlasti rizikuju da ugroze svoju saradnju sa zapadnim saveznicima koji ne podržavaju zahtjeve Turske za deportacijom Gulenovih pristalica.

Osim toga, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, 11. juna ove godine, u slučaju poznatom kao Ozdil i ostali protiv Moldavije, utvrdio da je Republika Moldavija prekršila ljudska prava kada je prošle godine deportovala šest turskih državljana koji su u toj državi bili angažirani kao učitelji u školama koje je Erdogan smatrao sastavnim dijelom FETO pokreta. S obzirom na to da su okolnosti skoro identične, BiH bi deportacijom turskih državljana koje potražuje Eroganova vlast rizikovala da izgubi još jedan slučaj u Strazburu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.