Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FUIP

Na graničnim prijelazima izdato 568 rješenja o izolaciji

FUZIP – Granica

Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljene ukupno 362 zbirne službene zabilješke o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba, a protiv 64 osobe će biti pokrenuti prekršajni postupci

Federalna uprava za inspekcijske poslove saopćila je da  su zaključno sa subotom, 4. aprila, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali ukupno 22.766 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana. U toku jučerašnjeg dana izdato je ukupno 568 rješenja.

Nadzorima i mjerama je, prema do sada dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.719 osoba – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

Isto vrijedi i za 275 osoba – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta BiH, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta BiH.

U saradnji s nadležnim državnim, federalnim i kantonalnim organima, Federalna uprava za inspekcijske poslove blagovremeno je izvršila pripreme za sigurnosno-epidemiološko zbrinjavanje državljana BiH koji će u Sarajevo doći humanitarnim letom iz Štokholma.

Za državljane BiH s prebivalištem na području Federacije BiH je, u skladu s rješenjem Federalnog ministarstva zdravstva, osiguran karantin u Studentskom domu Bjelave. Putnici, državljani BiH s prebivalištem na području Republike Srpske i Brčko distrikta BiH će biti zbrinuti od nadležnih organa RS, odnosno Brčko distrikta. Trajanje obavezne izolacije za sve putnike je 28 dana.

Danas ističu i mjere iz 890 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 13.039 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljene ukupno 362 zbirne službene zabilješke o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba, a protiv 64 osobe će biti pokrenuti prekršajni postupci.

U vezi sa kontrolom formiranja i kretanja cijena u Federaciji BiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je jučer na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio pet inspekcijskih nadzora i dva kontrolna nadzora, te podnio devet prekršajnih naloga u iznosu od  10.000 KM.

Kod dva subjekta je utvrđeno povećanje cijena s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (mliječni proizvodi i šećer), saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.