Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na izlasku iz BiH u Doljanima se čeka sati i po

prosvjedi-doljani-srpanj7

U većem dijelu BiH saobraća se po pretežno suhom i mjestimično mokrom kolovozu. Na području gdje pada kiša savjetuje se maksimalno oprezna vožnja, prilagođena trenutnim uslovima na putu.

Danas počinju radovi na izgradnji raskrsnice u mjestu Dubovsko, na magistralnom putu M-5 (križanje sa regionalnim putem R-408 za Kulen Vakuf), zbog čega će se u vremenu od 8 do 16 sati saobraćati naizmjenično-jednom trakom.

Do kraćih zastoja dolazi i na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je izmjenjen režim saobraćanja. To su putni pravci: Jablanica-Prozor, Doboj-Gračanica, Bugojno-Novi Travnik, Glavica-Priluka, Čelinac-Kotor Varoš, Čapljina-Stolac, radove u Mostaru (prolaz kroz grad), te radovi na izgradnji kružnog toka na prilazu Posušju.

Na graničnom prelazu Doljani na izlazu iz naše zemlje čeka se 1 sat i 30 minuta. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 20 minuta. Zbog radova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da prije polaska na put provjere svu potrebnu dokumentaciju, kao i važnost dokumenata neophodnih za prelazak granice.

Izmjene u režimu saobraćaja

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Doboj-Gračanica u mjestu Klokotnica, zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu raskrižja odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz postavljenu signalizaciju.
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07 do 18 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-5
Trg Maršala Tita u Bihaću – zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.
Tranzit kroz Sarajevo-zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu magistralnog puta odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-6
Čapljina-Stolac (dionica Tasovčići-Masline) u toku su sanacioni radovi, od 7 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-6.1
Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.
Južni prilaz Posušju (raskrsnica cesta M-6.1 i R-420), u toku su radovi na izgradnji kružnog toka, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

M-14.1
Bosanski Brod -Odžak-zbog deminerskih radova na lokalitetu “Klakar Donji 2”, svakog radnog dana u vremenu od 08:30 do 15 sati dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja.

M-15
Glavica-Priluka u toku su sanacioni radovi, saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

M-16
Jajce- Banja Luka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
Karanovac-Crna Rijeka (u mjestu Bočac) zbog radova na izgradnji obilaznice saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

M-16.2
Jablanica-Prozor sanacioni radovi na dvije lokacije, naizmjenično propuštanje vozila.

M-16.4
Novi Travnik-Bugojno (dionica “prolaz pored Bratstva”) zbog izvođenja sanacionih radova saobraća se jednom trakom.

M-17
Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine.
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja.

M-18.1
Trnovo-Ustikolina (most br.2 na skretanju Grebak), u toku su radovi na sanaciji mosta, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

REGIONALNI PUTEVI

R-445 Zenica-Tetovo, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji saobraćaj se odvija jednom trakom (dionica od kružne raskrsnice Crkva do prevoja gdje se nalazi pekara “Pariz”).
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-456 Priboj-Teočak-Sapna (Goduš-Rastošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Priboj-Tuzla-Kalesija-Sapna.
R-465 Maglaj-Zavidovići (Podborik), zbog deminiranja na snazi su povremene polusatne obustave radnim danima od 08:30 do 15 sati.

R-476 Dariva-Hreša- zbog sanacionih radova u vremenu od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

KANTON SARAJEVO

– Radi realizacije programa “21 Sarajevo Film Festivala” još danas i sutra dolazi do povremenih obustava saobraćaja u ulicama Branilaca Sarajeva (od raskrsnice sa ulicama Gimnazijska do raskrsnice sa ulicom Kulovića) i Ćemaluša (od raskrsnice sa ulicom M.M. Bašeskije do raskrsnice sa ulicom Branilaca Sarajeva) u terminu od 18 do 24 sata.
-Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama: Vlakovo, Paromlinska, Džemala Bijedića, Halilovići, Zmaja od Bosne i Jošanička (od raskrsnice sa ulicom Omladinska do raskrsnice sa ulicom Igmanska).