Na jesen počinju pripremni radovi za izgradnju Univerzitetske biblioteke

BiH

biblioteka(2)

Izvođenje pripremnih radova za izgradnju Univerzitetske biblioteke u Kampusu počet će na jesen, nakon što Univerzitet u Sarajevu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH provede proceduru za izbor najpovoljnijeg izvođača radova“, najavio je rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić.

Ovakva procedura precizirana je Sporazumom o realizaciji Projekta izgradnje i opremanja pomenute biblioteke iz sredstava Budžeta Kantona Sarajevo za 2015. godinu kojeg je sa rektorom Avdispahićem potpisao danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović.

– S obzirom da je Vlada u prethodnom sazivu dala saglasnost za prihvatanje sredstava Saudijskog razvojnog fonda u iznosu od 17.187.500,00 EUR-a za izgradnju i opremanje biblioteke, što je najveći grant ove vrste, te se obavezala da će u Budžetu KS osigurati potrebna nedostajuća sredstva u iznosu od 3.162.500,00 EUR-a ili 6.185.312,37 KM, aktuelna Vlada je u ovogodišnjem budžetu planirala 1.000.000,00 KM – istakao je ministar Kazazović nakon potpisivanja Sporazuma te dodao kako će ova biblioteka biti jedna od najmodernijih i najbolje opremljenih u regiji.

Ovim sporazumom je utvrđeno da će se pomenuta sredstva iskoristiti za izradu projekta rušenja postojećih objekata, pribavljanje saglasnosti u cilju izdavanja odobrenja za uklanjanje postojeće građevine, njeno rušenje, pripremanje zemljišta i uređenje infrastrukture, izradu elaborata snimka podzemnih instalacija, izdavanje odobrenja za građenje biblioteke i svih drugih neophodnih pripremnih aktivnosti kao i potrebnih radova.

Rektor Avdispahić je naglasio da je UNSA zadužen i da formira Tim za implementaciju ovog projekta te da odluku o tome dostavi resornom ministarstvu.

U isto vrijeme, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade će navedena sredstva doznačiti UNSA, nakon što dostave ugovore sa odabranim izvođačima te avansne i privremene situacije ovjerene od strane UNSA i Zavoda. Istaknuto je i da će Ministarstvo o realizaciji ovog granta i svim provedenim aktivnostima redovno izvještavati više nivoe vlasti.

Vlada KS je 2013. godine zadužila Zavod za izgradnju KS za pružanje neophodne tehničke i stručne pomoći tokom realizacije ovog projekta na lokaciji Kampusa.

Inače, u Sporazumu je navedena dosadašnja provedena procedura, prema kojoj je Vlada Kantona Sarajevo u novembru 2012. godine donijela zaključak o prihvatanju ovog projekta.

Nakon toga u martu 2013. godine u Rijadu su predstavnici Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, Ministarstva finansija i trezora BiH, Federalnog ministarstva finansija, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i UNSA parafirali Memorandum o razumijevanju za pomenuti grant između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH. Svoje pozitivne stavove o ovom projektu dali su ranije Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH te Vlada Federacije.

Idejno rješenje objekta biblioteke izradio je Arhitektonski fakultet UNSA.