Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na KCUS-u nedostaje reagensa, građani privatno za pretrage izdvajaju i 200 KM

medicinari ljekari (14)

Na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu (KCUS) i dalje su prisutni problemi zbog kojih konkretno ispaštaju zdravstveno osigurani građani.

Iako rukovodsto KCUS-a često napominje kako ova institucija funkcioniše bolje nego prije, konkretna iskustva pacijenata ne govore u prilog tome. Neki od njih obratili su se portalu Fokus.ba sa dokazima o iznimno lošoj zdravstvenoj usluzi koju su dobili na KCUS-u.

Naime, iako su bili uredno osigurani, građani nisu mogli uraditi potrebne nalaze na KCUS-u, te su u lokalnim privatnim klinikama morali izdvojiti i 200 KM za određene pretrage, za što posjeduju i račune.

Građanima su nemogućnost provođenja pretraga iz KCUS-a obrazložili nedostatakom reagensa.

Inače, ovo je već dugo hronični problem na KCUS-u, a pacijente su iz ove institucije ranije vraćali i zbog nefunkcionalnosti pojedinih aparata te nedostatka lijekova.

Iako smo kontaktirali KCUS sa pitanjem iz kojih razloga nemaju dovoljno reagensa te su zdravstveno osigurani građani primorani odlaziti u privatne klinike, odgovor nismo dobili. Također, nije nam odgovoreno na pitanje da li će u ovoj godini biti obezbijeđeno dovoljno reagensa i koji je plan aktivnosti na tom polju.