Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Na KCUS-u obilježen Međunarodni dan terapije boli

Simpozij – Terapija boli (1)

Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović istakla je da su otvaranjem Ambulante za terapiju boli na Klinici za anesteziju i reanimaciju KCUS znatno poboljšani uslovi života bolesnika koji se svakodnevno suočavaju sa bolovima

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana terapije boli, u KCUS je održan Simpozij u cilju edukacije uposlenika i studenata Medicinskog fakulteta UNSA.

Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju Amela Katica Mulalić, istakla je da je Simpozij izuzetno značajan s obzirom na svakodnevne nove spoznaje o patofiziologiji, dijagnostici i liječenju boli.

„Vođeni činjenicom da je neadekvatna primjena terapijskih postupaka osnovni razlog neuspješnog liječenja, već drugu godinu organiziramo Simpozij na temu terapije boli. Uokviru održanog Simpozijuma, multidisciplinarnim pristupom predstavili smo najnovija saznanja o liječenju, patofiziološkim mehanizmima, kliničkim, psihološkim i socijalnim
aspektima boli. Neuklonjena i snažna bol ima različite psihičke, fizičke i socijalne posljedice, te negativan efekat na sami ishod liječenja. Detaljnim i ozbiljnim sagledavanjem problema uvijek pronalazimo najdjelotvornije terapije liječenja. Analiza boli treba da bude što detaljnija, kako bi se primijenila najdjelotvornija terapija“ – izjavila je dr. Mulalić.

Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović istakla je da su otvaranjem Ambulante za terapiju boli na Klinici za anesteziju i reanimaciju KCUS, prije dvije godine, znatno poboljšani uslovi života bolesnika koji se svakodnevno suočavaju sa bolovima.

“U Ambulanti se zbrinjavaju najteži onkološki i neurološki bolesnici, RVI i druge osobe koje uslijed primarnih oboljenja trpe jake bolove. Prije otvaranja Ambulante bolesnici su hodali od jedne ustanove do druge u potrazi za olakšanjem. Na ovaj način ispaštali su i bolesnici i članovi njihovih porodica, koji su gledali patnju svojih bližnjih a nisu im mogli pomoći. Lijekovi za bolove koji se koriste u kućnoj primjeni nisu dovoljno jaki za otklanjanje bolova koje trpe hronični bolesnici. KCUS nastoji biti ustanova koja će svojim uslugama olakšati i bolesnicima i njihovim porodicama, kroz uvođenje savremenih procedura i protokola liječenja, te praćenje inovacija u svim oblastima medicine. Detaljnim analizama svih aspekata liječenja i usluga koje se pružaju u našoj ustanovi, te strateškim projektima u posljednje tri i po godine, znatno smo unaprijedili kvalitetu
zdravstvenih usluga. Kao najveća i najstarija zdravstvena ustanova KCUS je glavni oslonac izgradnje snažnog i uređenog zdravstvenog sistema u BiH“ – izjavila je Izetbegović.