Na Klinici za pedijatriju obilježen Dan svjesnosti o prijevremenom porođaju

Pedijatrija1112

Udruženje prijevremeno rođene djece “Zvjezdice” Federacije BiH su u povodu obilježavanja 17. novembra, Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom porođaju, posjetili Odjel neonatalne njege na Klinici za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Članovi Udruženja u posjetu su došli sa djecom, a u okviru druženja dijelili su međusobna iskustva i kroz razgovor sa ljekarima tog odjela podsjetili na značaj podrške i razumijevanja medicinskog osoblja.

Druženju su prisustvovali i generalna direktorica KCUS-a: prof. dr. Sebija Izetbegović, direktor Discipline za zdravlje djeteta prof. dr. Edo Hasanbegović, te šefica Odjela 1 Pedijatrijske klinike 2 prof. dr. Suada Heljić i glavna sestra KCUS-a mr. dr. Ernela Eminović.

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović izrazila je zadovoljstvo posjetom članova Udruženja i djece, te istakla da će KCUS i ubuduće podržavati i njegovati tu saradnju.

– KCUS je ustanova tercijarnog nivoa u kojoj rade izuzetno edukovani i stručni doktori, koji znaju raditi svoj posao. Mi se trudimo da posvetimo maksimalnu pažnju bolesnicima. Za zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo izdvaja se 360 miliona KM. Pitanje je kako se taj novac troši. Smatramo da se on ne troši dobro i da je potrebno provesti reformu zdravstva – rekla je prof. dr. Izetbegović.

Prof. dr. Suada Heljić održala je i kratku prezentaciju u povodu Svjetskog dana prematuriteta, ukazujući na značaj rada Udruženja te saradnje koju roditelji imaju sa Pedijatrijskom klinikom.

– Veoma me raduje današnje druženje i izuzetno sam zahvalna na ovoj posjeti. Našim malim zvjezdicama iskreno želim da dosegnu zvijezde, odrastu u dobre ljude i postanu ono što žele. Ovoj djeci treba veća pažnja društva, a roditeljima podrška – kazala je prof. Heljić u svom obraćanju te dodala da dolaskom novog menadžmenta na toj Klinici nikad ništa nije falilo od materijala za njegu bolesnika.

Prema riječima prof. dr. Ede Hasanbegovića, ova djeca rođena su prijevremeno i težila su svega oko 500 grama.

– Naša intenzivna njega najbolja je u regionu. Klinika za pedijatriju je referalni centar i kod nas se liječe djeca iz cijele BiH – naveo je prof.dr. Hasanbegović.

Predstavnica Udruženja Hajrija Subašić kazala je da su izuzetno zahvalni ljekarima i medicinskom osoblju na ukazanoj pažnji tokom boravka njihove djece, te da su im savjeti i razumijevanje bili veliki oslonac.

– Moja Hatidža sada ne bi bila ovdje da nije bilo vas. Ona je rođena sa pet i po mjeseci. Ne mogu zaboraviti koliko su mi ovi ljudi ovdje pomogli. Dolazimo iz Zeničko-dobojskog kantona i tamo u bolnicu moramo donijeti pelenu, a ovdje nisam trebala ništa – poručila je Subašić, saopćeno je iz KCUS-a.