Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borio se za čovjeka

Na komemoraciji Svetozaru Pudariću odjeknulo: “Smrt fašizmu, sloboda narodu” (FOTO)

FNA_119916

Od Pudarića se pismom oprostio i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ i također jedan od najvećih socijaldemokrata koji su ikada kročili ovom državom Bogić Bogićević

U sali Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je održana komemoracija povodom smrti Svetozara Pudarića.

Brojni prijatelji, suborci i kolege oprostili su se od Pudarića.

“Pudarić je otkrivao ljudsku stranu socijaldemokratije. Politika je za njega bila rad s ljudima i on je SDP-ovu politiku ispisivao u hiljadama pređenih kilometara kako bi došao do svih onih kojima je pravda potrebna”, poručio je između ostalog član Predsjendištva SDP-a.

Direktor Direkcije za Evropske integracije, posljednje institucije u kojoj je Pudarić radio, kazao je da su “potrebni dani dugih priča kako bi se o Svetozaru Pudariću ispričalo sve”.

“Svjetozar Pudarić je bio čovjek sa velikim Č, kakvih je danas malo. Njegove misli i posvećenost Bosni i Hercegovini oplemenjivali su nas. Posvećeni službenik Bosne i Hercegovine, često ie govorio da mi moramo služiti ovoj zemlji. Možda ponajbolje o njemu govori značenje imena Svetozar – Zora, simbol početka, svjetlosti, prestanak mraka, kazao je Dilberović.

Od Pudarića se pismom oprostio i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ i također jedan od najvećih socijaldemokrata koji su ikada kročili ovom državom Bogić Bogićević.

“Sveto je poštovao ljude i ljudi su poštovali njega. Bio je čovjek rijetke pameti i kulture i osvajao je ljude. Znao je da je neznanje najveći izvor nesporazuma i sukoba. Do kraja života borio se za čovjeka, što nije bilo lako. Borio se zajednički život, bez podjela. Cijelim svojim bićem branio je svoja uvjerenja. Sve je radio odgovorno i marljivo dajući ljudima nadu da može biti bolje. Sada kada je prestalo da kuca srce Svetozara Pudarića ostaju nam sjećanja na jednog čovjeka velikog srca”, poručio je Bogićević.

Komemoracija je završena porukom “Druže Sveto, smrt fašizmu! Sloboda narodu”.

Sahrana i ukop Pudarića bit će obavljeni u 14.30 sati na Gradskom groblju Bare.