BiH

sebija izetbegović

Na koronavirus pozitivno ili su izolaciji 108 zaposlenih u KCUS-u, 308 na bolovanju zbog drugih problema

27/10/2020

"Imamo oko 7.000 zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo i svi moraju biti ravnomjerno raspoređeni", rekla je Izetbegovićeva

Direktorica Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović izjavila je da je na klinikama ove zdravstvene ustanove obezbijeđeno 326 kreveta za oboljele od kovida, te da je proširen kapacitet intenzivne njege izolatorijuma na Podhrastovima.

“Obezbijeđeno je dodatnih šest kreveta u intenzivnoj njezi Podhrastova, tako da ih sad imamo 17. Ukupan broj kreveta za sve kovid pacijente na Podhrastovima je 112”, precizirala je Izetbegovićeva.

Ona je navela da su na svakoj od klinika Kliničkog centra od marta obezbijeđene najmanje po dvije sobe sa po dva kreveta za inficirane virusom korona, tako da je razdvojen prijem zaraženih pacijenata na svim klinikama.

Od juče je i Opšta bolnica “Abdulah Nakaš” u Sarajevu osposobila 30 mjesta za kovid pacijente i njima će biti prevezen određen broj bolesnika iz Podhrastova, kako bi se rasteretili kapaciteti za teže oboljele u tom izolatorijumu.

“Mislim da neki već jesu prebačeni kod njih, ali ne znam trenutno tačan broj. To su lakši pacijenti da bi se u Podhrastovima rasteretio protok kiseonika za respiratore i za neinvazivnu kiseoničku podršku”, objasnila je Izetbegovićeva.

Ona je podržala odluku premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića kojom se nalaže puna mobilizacija ljudstva i opreme u zdravstvenim ustanovama.

“Imamo oko 7.000 zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo i svi moraju biti ravnomjerno raspoređeni”, rekla je Izetbegovićeva, ističući da sve zdravstvene ustanove moraju ravnomjerno podnijeti teret, pri čemu ne smiju biti ugroženi životi pacijenata oboljelih od drugih bolesti.

Trenutno 108 zaposlenih u sarajevskom Kliničkom centru ne radi jer su pozitivni na virus korona ili su u izolaciji, dok ih je 308 na bolovanju zbog drugih zdravstvenih problema.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.