BiH

Istražitelj na terenu

Na lokalitetu Rostovo kod Bugojna počela ekshumacija

21/07/2021

Na ovom lokalitetu traga se za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti, sa područja Bugojna, nestalih 1993. godine

Na lokalitetu Rostovo kod Bugojna počela je ekshumacija pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH nalazi se na terenu, gdje po nalogu tužitelja koordinira rad ovlaštenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije.

Proces ekshumacije i traganja za posmrtnim ostacima, trajat će naredna tri dana.

Na ovom lokalitetu traga se za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti, sa područja Bugojna, nestalih 1993. godine.

Ranije su na lokalitetu Rostovo, nađeni posmrtni ostaci žrtava, te se očekuje da bi na ovoj lokaciji mogli biti nađeni posmrtni ostaci osoba koje još nisu pronađene, a za kojima njihove obitelji tragaju 28 godina.

Na terenu se nalazi ljekar – patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici PS Bugojno, koji osiguravaju lokaciju i vrše krim-tehničke poslove.

Predstavnici Tužilaštva BiH sa partnerskim institucijama i agencijama uključenim u proces traženja nestalih osoba, sudjeluju u procesima ekshumacija u svim krajevima BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.