po NATO konceptu

Na Manjača počela vježba Oružanih snaga BiH ‘Dinamičan odgovor 23’

vojska bih osbih
FOTO: Fena

U vježbi učestvuju po jedan bataljon od dvije pješadijske brigade u kombinaciji sa drugim elementima i uz nadzor ocjenjivača iz sastava Komande za obuku i doktrinu OSBiH

Na poligonu za borbenu obuku Oružanih snaga BiH (OSBiH) na Manjači danas je počela  vježba ocjenjivanja „Dinamičan odgovor 23 5/6“ po NATO konceptu operativnih sposobnosti, ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F), u kojoj učestvuju 5. i 6. pješadijska brigada OSBiH.

Ovo je po prvi put da se na nacionalnom nivou organizira ovakva vrsta vježbe. Na istoj se prema NATO standardima provjerava nivo obučenosti i osposobljenosti pripadnika OSBiH primjenjujući već spomenuti koncept operativnih sposobnosti. Ovaj način ocjenjivanja primjenjivan je tokom vježbi ocjenjivanja naših deklarisanih jedinica, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U vježbi učestvuju po jedan bataljon od dvije pješadijske brigade u kombinaciji sa drugim elementima. Sve uz nadzor ocjenjivača iz sastava Komande za obuku i doktrinu OSBiH.

Prvo su ocijenjene komande brigada. A ono što slijedi u narednim danima jesu vježbe i aktivnosti u kojima će biti provjerene tehnike, taktike i procedure uz pomoć kojih će biti procijenjen i ocijenjen stepen obučenosti i osposobljenosti komandi bataljona i samih pripadnika ovih jedinica.

Prošle godine bataljonska borbena grupa lake pješadije prošla je ovakvu vrstu ocjenjivanja, uz prisustvo ocjenjivača iz NATO zemalja i zemalja partnera. Ove godine će to realizirati samo i isključivo ocjenjivači iz sastava OSBiH koji će provjeriti nivo obučenosti i osposobljenosti pomenutih jedinica.

Početak vježbe „Dinamičan odgovor 23 5/6“ pratili su komandant OK OSBiH generalmajor Radovan Ilić sa zamjenicima generalom Kolendom i brigadirom Lubenovićem u prisustvu komandant 5. pješadijske brigade brigadira Emira Klike, komandanta KOiD-a brigadira Blavickog i komandanta brigade ZSiPZO brigadira Krajšumovića, navodi se u saopćenju.