podrška velike britanije

Na Manjači prezentirani novi kapaciteti za obuku pripadnika OS BiH

manjaca – osbih – AA

Zahvaljujući nabavci inovativne opreme vojni lokalitet na Manjači postao je jedinstven u regiji

Dosadašnji razvoj Središta za borbenu obuku Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine na Manjači, ostvaren kroz partnerstvo i potporu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva danas je predstavljen javnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ujedinjeno Kraljevstvo osiguralo je nabavu inovativne opreme poput automatiziranih meta za bojevo gađanje, vježbovnog mobilnog sela za urbanu borbu i pametnog videonadzora, kao i profesionalnu obuku instruktora. To će omogućiti veću sigurnost i realističniju obuku pripadnika OS BiH te pomoći OS BiH da bolje primjene agendu ‘Žene, mir i sigurnost’ u svoje vježbe i operacije. Time ovaj vojni lokalitet postaje jedinstven u regiji”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Uz ministra obrane BiH Sifeta Podžića, prezentaciji su nazočili britanski veleposlanik u BiH Matt Field, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenicima general-bojnicima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem, zapovjednik NATO Stožera Sarajevo brigadni general Eric Folkestad, zamjenik zapovjednik EUFOR-a u BiH brigadni general Szilard Gerofi, pomoćnici ministra obrane BiH i članovi generalskog zbora OS BiH te ostali uzvanici.

“Nova sredstva će omogućiti još lakše postizanje visokih profesionalnih i borbenih standarda u obrani od različitih suvremenih prijetnji, interoperabilnost s vojskama NATO-a, ali i još bolju pripremu za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama”, rekao je Podžić i dodao da je “pomoć Ujedinjenog Kraljevstva još značajnija kad se zna da zbog različitih političkih okolnosti u državi, potpora dostizanju dovoljnog vojnog budžeta nije stabilna te naši pripadnici rade u okolnostima vrlo niskog nivoa finansiranja”.

Field je istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo dugoročni partner OS BiH te se OS BiH zahvalio na vrhunskom profesionalizmu i službi u javnom interesu.

“Oni predstavljaju najbolje što ova zemlja ima”, rekao je Field.

Načelnik ZS OS BiH general Mašović je naglasio da investiranje u OS BiH predstavlja investiranje u bolju budućnost.

“Od izuzetne je važnosti pomoć u nabavi suvremenog pokretnog sustava radiokontroliranog strelišta te nabavi objekata za obuku za borbu u urbanom području. Ovime je znatno podignuta sposobnost OS BiH kada je u pitanju vatrena obuka i sada se možemo pohvaliti da posjedujemo jedan od najsuvremenijih sustava radio kontroliranog strelišta. U isto vrijeme, montažno-demontažni objekti za obuku za borbu u urbanom području će omogućiti uježbavanje pripadnika OS BiH za izvođenje vojnih operacija u urbanom području, koje se često odvijaju u uvjetima asimetričnog ratovanja, gdje je protivnik najčešće izmješan sa civilnim stanovništvom”, izjavio je general Mašović.

Dodao je da se ovom pomoći, ubrzava i realizacija dijela partnerskih ciljeva BiH u okviru programa “Partnerstvo za mir” – partnerski cilj Kombinirane operacije u urbanim područjima.

General Folkestad je naglasio da novi kapaciteti SBO-a predstavljaju značajan doprinos izgradnji sposobnosti OS BiH.

“Ovo je podsjetnik da je međunarodna zajednica posvećena BiH i njenim jedinstvenim OS”, naveo je on i dodao da kao zemlja Partnerstva za mir, BiH uživa punu potporu NATO-a i njegovih 30 zemalja saveznica.