Na Neretvi ubijeno stotinjak zaštićenih ptica

kormorani44

Prije desetak dana na području Mostara uz obale rijeke Neretve ubijeno je stotinjak velikih ptica kormorana, rekao je za Bljesak.info Dražen Kotrošan iz Ornitološkog društva ”Naše ptice”.

Kormorani su zaštićene ptice koje se gnijezde na području Hutovog blata, a koje su zbog zaleđenih jezera privremeno boravile na rijeci Neretvi.
Kako je Kotrošan rekao on je iz Mostara dobio informacije od nevladine organizacije koja želi ostati anonimna da su kormorane ubili ribari kojima ove ptice prave štetu.

Zabrana ubijanja divljači

Kormorani ili vranci naseljavaju skoro sva jezera i obalska područja u svijetu. Potpuno su prilagođeni životu na vodi: hodaju, plivaju, rone i lete. Znanstveni podaci ukazuju da su veoma inteligentni i da spadaju u najorganiziranije ptice. Većinom se hrane ribom, ali i rakovima, te u manjoj mjeri insektima.

”Kormorani su ubijeni unatoč tome što je to zabranjeno. Oni koji su ih ubili su dobro prikrili te tragove. Mi nemamo dovoljno novca da podignemo tužbu zbog ovog čina, jer je ovo velika šteta. Prema posljednjem prebrojavanju ptica broj velikih kormorana u Hutovom blatu je bio 900, dok je malih bilo 500”, rekao je Kotrošan.
Rekao je kako se ovaj čin dogodio baš kad je na snazi zbog ekstremnih temperatura zabrana lova divljači.

Također je rekao kako su ribari na Facebooku objavljivali fotografije ubijenih kormorana, te kako postoji i Facebook prepiska o namjeri ovog čina.
Naveo je da su kormorani nedavno ubijeni i na obali rijeke Save.

Osuda zbog ubijanja kormorana, odnosno vranca, stigla je iz Parka prirode Hutovo blato.
”Kormorani gnijezde u našim močvarama. Pošto je ovih dana bilo hladno, kormorani su otišli s Hutovog blata po Neretvi i po drugim mjestima. Saznali smo za taj događaj na Neretvi. Baš nam je žao da se to dogodilo. Osuđujem lovce koji su to uradili. To je jedna velika šteta posebno iz razloga što su te ptice na crvenoj listi ugroženih i vrlo rijetke i zaštićene, a Hutovo blato je upravo zbog maloga vranca i još jedne vrste, to je patka gnjurka upisano u Ramsarsku konvenciju. Nedostaje ljudima i lovcima i svima nama edukacije pa da prepoznamo neke vrijednosti da znamo malo više o svemu tome”, rekao je za Bljesak.info direktor Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko.

Ribari nisu izlazili s puškama

Zovko je rekao kako kormorani lete po Neretvi u potrazi za hranom. Za ovaj incident je čuo iako nije službeno ništa dobio.
Tragom ove priče i sami smo otišli na obale Neretve. Naime, u blizini mostova uočeni su kormorani, kao i prazne čahure lovačkog streljiva.

Kontaktirali smo i ribare koji su nam rekli kako je ”dezinformacija da su kormorani ubijeni na obalama Neretve”. Sulejman Ćurić iz USR Neretva 1933 nam je rekao kako njihovi ribari na obale Neretve nisu izlazili s puškama.

”Znamo mi da je kormoran zaštićena ptica, još znamo da su prstenovani. Niti bi nam itko dao dozvolu za ubijanje. Lovac ne smije izaći na obale Neretve s vatrenim oružjem, pošto su naselja tu. Ne smije pucati što neće dobiti suglasnost policijske stanice kojoj pripada”, rekao je Ćurić za Bljesak.info.