Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na objektu sportske dvorane Grbavica osvanuli grafiti “Dvorana Goran Čengić”

dvorana grbavica – goran cengic

Na objektu sportske dvorane Grbavica u općini Novo Sarajevo jutros je osvanuo grafit “Dvorana Goran Čengić”.

Podsjećamo, Općinsko vijeće Novo Sarajevo sa 17 glasova “za” i 12 “protiv” odlučilo je da sportska dvorana na Grbavici nosi ime po ovoj općini.

Vijećnici Naše stranke, SDP-a, Građanskog saveza i Demokratske fronte usprotivili su se ovom imenovanju, budući da je njihov prijedlog bio da se zove “Goran Čengić”.

U obrazloženju je navedeno da je Komisija za odnose s mjesnim zajednicama cijenila sprovedenu Javnu raspravu i prijedloge koji su dati, na osnovu kojih je utvrdila prijedlog odluke da se novoizgrađenoj sportskoj dvorani da naziv Sportska dvorana “Novo Sarajevo”.

Također, Komisija je predložila da se u dvorani postavi spomen ploča na kojoj će biti ispisana zaslužena imena iz oblasti sporta s područje općine Novo Sarajevo koji su dali svoj doprinos odbrani Sarajeva i države.

Ime Gorana Čengića je predloženo još 2008. godine na Općinskom vijeću Novo Sarajevo, a pomenutu inicijativu podržao je i načelnik Nedžad Koldžo.

Podsjećamo, Čengić je u SFRJ bio poznat kao jedan od najboljih rukometaša koji je pored nastupa za reprezentaciju svoje vrijeme proveo u Crvenoj zvezdi i Bosni. Stradao je početkom opsade Sarajeva kada je 14. juna 1992. godine od velikosrpskih ubica bezuspješno pokušao spasiti komšiju Husniju Ćerimagića. Nakon hapšenja, obojicu je na Trebević odveo i ubio danas osuđeni ratni zločinac Veselin Vlahović Batko.