Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Odana počast Goranu Čengiću koji je ubijen jer je štitio komšiju Husniju

cengic

Građani Sarajeva odali su počast Čengiću u povodu Dana pravednika, koji se obilježava 6. marta u znak sjećanja na osobe koje su ustale protiv totalitarizma i zločina protiv čovječnosti

Polaganjem cvijeća na groblju Bare, građani Sarajeva su u ponedjeljak, 6. marta, odali počast Goranu Čengiću, koji je ubijen tokom rata, prije 31 godinu, nakon što je pokušao zaštiti sugrađanina, piše Radio Slobodna Evropa.

Čengić je ubijen sredinom juna 1992. godine, dok je pokušavao spasiti komšiju Husniju Ćerimagića.

Obojicu je na Trebeviću ubio Veselin Vlahović Batko, koji je osuđen na 42 godine zatvora zbog ratnog zločina u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići 1992. godine.

U presudi koju je Vlahoviću izrekao Suda BiH, Vlahović je u junu 1992. godine izveo Ćerimagića iz stana u naselju Grbavica. Čengić ga je pokušao zaštiti, ali ih je Vlahović obojicu odveo i ustrijelio.

Počast prijatelju iz mladosti odao je i Slobodan Nikolić. On i Čengić zajedno su završili Prvu gimanziju u Sarajevu.

“Goran je bio čovjek koji je imao djetinju dušu i uvijek je stajao iza slabijih. U životu nisam sreo nekoga poput njega”, rekao je Nikolić.

Građani Sarajeva odali su počast Čengiću u povodu Dana pravednika, koji se obilježava 6. marta u znak sjećanja na osobe koje su ustale protiv totalitarizma i zločina protiv čovječnosti.

“On nije jedini, nego je simbol stradanja i simbol drugih pravednika. Poruka je da se to ime ne zaboravi i da treba imati humani odnosi prema drugima, ne samo da se misli na sebe”, kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Tatjana Neidhart, predsjednica Društva prijatelja Grada Sarajeva.

Lika i djela Gorana Čengića prisjetili su se učenici i profesori Prve gimnazije u Sarajevu.

“Nije važno da ga se sjetimo samo 6. marta, već svakog dana jer je on svojim postupkom pokazao kako treba da se ponašamo jedni prema drugima i da priteknemo u pomoć kada je zaista potrebno”, kazala je učenica Selma Musić.

Profesor Kenan Muminagić kazao je za RSE da Goran Čengić predstavlja “humanizam koji se suprotstavio antihumanizmu”.

“To je na kraju odredilo mnoge ljude u ovom gradu. Kada se mladima postavi pitanje o Goranu, oni se skoro po pravilu, vrlo euforično poistovjećuju sa njim. Objašnjavao sam im da ih njihove životne odluke vode do velikog trenutka u kojem će, ili ušutjeti pred zlodjelom, ili djelovati”, kazao je Muminagić.

Goran Čengić bio je poznati sarajevski rukometaš. Sa 17 godina igrao je za Rukometni klub “Bosna”, s kojim je 1963. godine osvojio Kup Jugoslavije.

U Sarajevu njegovo ime nosi sportska dvorana u naselju Grbavica, u kojem je i živio. Taj naziv dobila je u maju 2021, odlukom Općinskog vijeća Novo Sarajevo, gotovo 30 godina nakon Čengićeve smrti.

“Bilo je otpora i za proglašenje dvorane. Suviše smo razjedinjeni i rascjepkani u svakom mogućem pogledu, tako da se teško okupiti oko jedne ideje”, navela je Neidhart.

Goranu Čengiću je 2013. godine posthumno dodijeljeno priznanje “Duško Kondor” za građansku hrabrost.