Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak Oprativne grupe

Na područje USK-a u ovoj godini stiglo već oko 1.800 migranata

migranti2

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić napomenuo je da je cilj prvog ovogodišnjeg sastanka Operativne grupe zapravo početak priprema za dolazak novog migrantskog vala

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić na prvom ovogodišnjem sastanku Operativne grupe za situaciju s migrantima, potvrdio je kako je na područje ovog kantona u 2020. godini stiglo već oko 1.800 migranata.

-Svakodnevno pratimo priliv migranata i izbjeglica na područje kantona i možemo konstatovati da ih je u januaru stiglo oko 1.800. Taj broj je približan onom iz istog perioda prošle godine, tako da ne možemo reći da se reducirao dolazak ilegalnih migranata u ovaj dio BiH. Trenutno u ovdašnjim privremenim prihvatnim centrima boravi oko 3.600 ljudi, dok je veliki broj migranata koji borave po napuštenim i privatnim objektima – rekao je ministar Kljajić.

Istaknuto je i da se očekuje završetak radova na pripremi migracionog centra Blažuj u Sarajevu, kako bi se pokušala dodatno rasteretiti situacija u Unsko-sanskom kantonu.

-Očekujemo završetak te druge pripremne faze u Blažuju, kako bismo tamo transportovali migrante za koje nema mjesta u privremenim centrima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši. Svima nam je u interesu da tim ljudima obezbijedimo dostojanstvene životne uslove, odnosno da i dalje kontroliramo sigurnosni i zdravstveni aspekt ove situacije u gradovima i općinama USK – dodao je Kljajić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić napomenuo je da je cilj prvog ovogodišnjeg sastanka Operativne grupe zapravo početak priprema za dolazak novog migrantskog vala.

-Moramo biti maksimalno spremni, jer pretpostavljamo šta nas očekuje. Zato ćemo tražiti i hitni sastanak u Ministarstvu sigurnosti BiH, kako bismo odredili pravac zajedničkog djelovanja i postupanja. Također, analizirali smo i određene sigurnosne i zdravstvene izvještaje, te utvrdili da je kompletan proces zatvaranja kampa Vučjak uspješno završen – riječi su premijera Ružnića.

Posebna pažnja na današnjem sastanku usmjerena je na proces zaštite ranjivih kategorija, odnosno migrantskih porodica i maloljetnika, te na maksimalni angažman kantonalne i gradskih organizacija Crvenog križa.