Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

fucz

Na području HNK-a aktivno više požara, za sada ne ugrožavaju stanovništvo

pozari

Aktivan je požar i na području Stupišta i Derana u općii Stolac. Gori trava, visoko i nisko rastinje na nepristupačnom terenu

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona i dalje su aktivni požari u Mostaru, Čapljini, Jablanica i Stocu, ali vatra za sada nigdje ne ugrožava stanovništvo i stambene objekte, saopćeno je iz Federalnog operativnog centra Civilne zaštite.

Trenutno su aktivni požari u Bogodolu, koji se jutros 08:45 sati ponovo aktivirao, a od 11:55 sati i na lokalitetu Kvanj, dok je na lokacijama Đubrani i Diva Grabovica ponovno aktiviran požar od 12:50 sati. Gori trava, nisko rastinje i šuma. Vatrogasne ekipe su na terenu i za sada, nema ugroženog stanovništva, stambenih i drugih objekata.

U općini Čapljina, požar je i dalje aktivan na lokaciji Budisavina, a gori šuma, trava i nisko rastinje.

Šef službe CZ Jablanica Omer Nezirić ističe da na požarištu iznad Donje Jablanice požar postepeno dobiva na snazi, ali da je i na platou Plase sve složenija situacija jer južni vjetar usmjerava požar prema platou munike.

Po njegoim riječima, na lokalitetu Komadinovo vrelo jedno čvorište je stavljeno pod kontrolu, a stijenama koje se nadvijaju iznad restorana Komadinovo vrelo, požar dobija na intenzitetu i do njega je nemoguć pristup.

Aktivan je požar i na području Stupišta i Derana u općii Stolac. Gori trava, visoko i nisko rastinje na nepristupačnom terenu.

Šef OC CZ Stolac Milenko Vujinović kaže kako požar za sada ne prijeti stanovništvu i stambenim objektima, te da su na terenu pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.