Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dr. Edin Kapetanović

Na području Mostara potpuno vakcinisano nešto više od trećine stanovnika

vakcinacija mostar – fena

Sigurnost vakcina je na visokom nivou i da do sada nisu zabilježene ozbiljnije komplikacije.

Na području Grada Mostara obje doze vakcine primilo je nešto više od trećine stanovnika starijih od 18 godina – potvrdio je Feni direktor Doma zdravlja Stari grad Mostar dr. Edin Kapetanović, navodeći kako su građanima dostupne sve vrste vakcina.

– Već dvije nedjelje u našem Centru za vakcinaciju organiziramo ‘Dane otvorenih vrata’ i imamo sve vrste vakcina koje su inače trenutno na raspolaganju u svijetu, i to u dovoljnom broju. Nažalost, odaziv građana nije onakav kakav bi mi željeli i kakav bi bio dobar – kazao je Kapetanović.

Napomenuo je kako su do sada dali oko 25 hiljada doza različitih vakcina te da je broj vakcinisanih nedovoljan.

– Od marta do sada dali smo našim sugrađanima 25 hiljada doza različitih vakcina. Tu je negdje oko 11 hiljada potpuno vakcinisanih osoba, što predstavlja oko trećinu populacije iznad 18 godina starosti i ako tom dodamo nekoliko procenata onih koji su primili vakcine izvan naše zemlje to je zaista nedostatan broj vakcinisanih ljudi, čak i ako računamo 3 hiljade onih za koje planiramo dati drugu dozu tokom ovog mjeseca – ocijenio je direktor Doma zdravlja Stari grad.

Naglasio je kako je sigurnost vakcina na visokom nivou i da do sada nisu zabilježene ozbiljnije komplikacije.

– Iako smo dali veliki broj doza vakcina niti u jednom slučaju se nisu razvile komplikacije ozbiljnijeg karaktera zbog kojih bi bila potrebna hospitalizacija ili neke veće intervencije tako da je sigurnost tih vakcina zaista na visokom nivou, i to možemo potvrditi i u našoj ustanovi, a na kraju krajeva i efikasnost je poprilično velika. One ne daje 100 – postotnu zaštitu, ali je dokazano da stvaraju solidan imunitet- istakao je doktor Kapetanović.

Po njegovim riječima, od prošle sedmice krenulo je i vakcinisanje trećom dozom ali samo za osobe koje imaju problema s imunitetom ili koje su u intenzivnijem kontaktu sa zaraženim pacijentima.

– Od prošle sedmice krenuli smo i sa trećom dozom i izvjestan broj pacijenata je već primio treću dozu Pfizera koju prema preporukama dajemo dva mjeseca nakon prethodne. Prilikom tog vakcinisanja pridržavamo se preporuka Federalnog zavoda za javno zdravstvo tako da treću dozu vakcine planiramo preporučiti ili dati osobama koje imaju probleme s imunitetom i osobama koje su u intenzivnijem kontaktu sa zaraženim pacijentima – kazao je doktor Kapetanović.

Kada je riječ o imunizaciji u Domu zdravlja Mostar, iz te zdravstvene ustanove potvrdili su kako je prvom dozom vakcinisano 9.698 osoba, dok je obje doze primilo njih 9.525.

Naglasili su kako odaziv građana nije loš, ali da bi mogao biti i veći s obzirom na situaciju.

– Danas imamo dan otvorenih vrata, a građanima su na raspolaganju tri vrste vakcina: Pfizer, Moderna i Sinopharm. Kada je u pitanju treća doza, ona je za sada rezervirana samo za imunokompromitirane pacijente – poručili su iz Doma zdravlja Mostar.