Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

razlog - rasizam

Grad zabranjuje policiji da zaustavlja vozače zbog manjih prekršaja

policija-unsplash

Vozači koji počine takve prekršaje sada će samo poštom dobiti upozorenje ili navođenje sudskog presedana

Gradsko vijeće Philadelphije je 14. oktobra usvojilo zakon kojim se prekršaji tzv. nižeg nivoa sada smatraju sekundarnim prekršajima i uključuju stvari kao što su problemi s registracijskim tablicama, napuknutim svjetlima i manjim opstrukcijama. Vozači koji počine takve prekršaje sada će samo poštom dobiti upozorenje ili navođenje sudskog presedana.

CNN izvještava da su u 72 posto zaustavljanja u saobraćaju koje je policija izvršila između oktobra 2018. i septembra 2019. vozači bili Afroamerikanci, uprkos tome što čine 48 posto stanovništva Philadelphije. Podaci iz ove godine pokazuju da su afroamerički vozači činili čak 67 posto zaustavljanja u usporedbi sa samo 12 posto bijelih vozača.

Novi zakon također uključuje i prateći zakon kojim će se uspostaviti baza podataka koja se može pretraživati, dostupna javnosti, a koja će zahtijevati od policijskih uprava da navedu sva zaustavljanja u saobraćaju, uključujući ko je zaustavljen i razlog zaustavljanja.

– Vjerujemo da je ovo pravedan i uravnotežen pristup rješavanju rasne nejednakosti bez ugrožavanja javne sigurnosti – rekla je policijska uprava.