FUCZ

Na području Odžaka deminirano još 47.524 m2 sumnjive površine

fucz1012

Zbog konfiguracije terena i rada u lateralnim kanalima, korišćena je i mašina “Minolovac”

Deminerski timovi Federalne uprave Civilne zaštite očistili su u općini Odžak još 47.524 m2 sumnjive površine i ukonili sedam mina. Ovi radovi su izvedeni na lokalitetu Kanali, Gornja Srnotača, Jošava i Kamenica, udaljenom devet kilometara sjeverno od Odžaka, saopćila je ta uprava. Pronađenih sedam mina (PMA-3) uništeno je na radilištu.

Na terenu su bili deminerski timovi Orašje B, POEK tim (psi za otkrivanje eksploziva), mašinski tim (s deminerskom mašinom MV-4) i Žepče B tim. Od ukupno očišćene površine, mašinama je deminirano 46.764 m2, a manuelnom metodom 760 m2. Zbog konfiguracije terena i rada u lateralnim kanalima, korišćena je i mašina “Minolovac”.

Deminerski zadatak je dio razvojnog projekta sanacije i rekonstrukcije sistema odvodnje u općini Odžak, a posebno je značajan za poljoprivredu. Prije ovoga, timovi Federalne uprave Civilne zaštite su na području Odžaka realizirali nekoliko deminerskih projekata.

Tehničkim izviđanjem navedene lokacije, stvoreni su uslovi za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u smislu kvalitetne odvodnje viška oborinskih voda, kao i navodnjavanja u sušnom periodu.

Timovi Federalne uprave Civilne zaštite su na području Odžaka u proteklom periodu deminirali sumnjive površine i tokom realizacije više projekata deminiranja obala rijeke Save.