Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

milan šimić robi

Na području Srebrenika uhapšen osumnjičeni za ratne zločine

sipa hapsenje – fena
FOTO: Ilustracija

Prilikom transporta civili su odvedeni na nepoznatu lokaciju gdje su opljačani i ubijeni, nakon čega im se gubi svaki trag

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA locirali su i na području Srebrenika uhapsili osumnjičenog Milana Šimića, zvanog ”Robi”, rođenog 1975. godine u Gradačcu.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik 107. Viteške motorizovane brigade struktura HVO i ARBIH na području Gradačca i Srebrenika, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je, tijekom 1994. godine, stupio u kontakt i obratio se osobama srpske nacionalnosti nastanjenim u mjestu Gornja Špionica, Srebrenik, koji su osjećali strah za svoje živote i egzistenciju, kao osobe srpske nacionalnosti na području pod kontrolom ARBiH, a među kojima je bilo pet žena i jedan muškarac, a troje civila bilo je starije od 60 godina, te im lažno ponudio da će ih sa pripadnicima ARBiH za novčanu naknadu od po 1.000 DEM, prevesti na područje mjesta Pelagićevo pod kontrolom VRS.

Prilikom transporta civili su odvedeni na nepoznatu lokaciju gdje su opljačani i ubijeni, nakon čega im se gubi svaki trag, da bi od navedenih šest osoba, samo posmrtni ostaci jednog civila, bili pronađeni u koritu rijeke Tinje u Brčko Distriktu BiH, a tijela ostalih civila još nisu pronađena.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U zakonskom roku pripadnici SIPA će dovesti osumnjičenog postupajućem tužitelju, koji će ga ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.