Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"totalni neuspjeh"

“Puma” je trebala postati uzdanica NATO-a, no izgleda da je totalno zakazala

New Project (52)
"Puma" / FOTO: Screenshot

Ministarstvo odbrane je u julu 2009. naručilo ukupno 405 “Puma” po ukupnoj cijeni od 3.1 milijardu eura. U međuvremenu je narudžba smanjena na 350, ali je cijena po komadu porasla – s oko 7.6 miliona na oko 17 miliona eura

Bundeswehr je tokom nedavnih vježbi otkrio velike probleme s moderniziranom verzijom borbenog vozila “Puma”, piše njemački “Der Spiegel” pozivajući se na pismo komandanta 10. tenkovske divizije generala pukovnika Ruprechta von Butlera, upućeno komandi vojske i saveznom Ministarstvu odbrane.

General von Butler piše o “totalnom neuspjehu”. Naime, za vrijeme vježbe s 18 borbenih vozila tipa Puma, borbena gotovost jedinice je u roku od nekoliko dana pala na nulu – nijedno vozilo više nije bilo operativno.

Prije svega je problematična elektronika. U jednom od njih je čak izbio požar na kablovima u kontrolnoj kabini koja se nalazi u kupoli, ali je bila bez posade, jer se upravlja na daljinski.

“Puma”, najteže i najskuplje borbeno vozilo pješaštva na svijetu, iduće godine trebalo je postati udarno vozilo NATO-a, no na vježbama njemačke vojske pokvarilo se svih 18 vozila koja su bila u akciji, piše Deutsche Welle.

Vojsci su ti nedostaci već poznati od ranije, navodi se u generalovom pismu, ali “nikada ranije nije bilo toliko kvarova i toliko čestih”.

“Puma” / FOTO: Screenshot

General piše da bi, prema ocjeni njegove jedinice koju i on smatra ispravnom, puna borbena spremnost mogla biti ponovo uspostavljena tek za tri do četiri mjeseca. On istodobno na Twitteru hvali sposobnosti svojih vojnika.

Pismo je izazvalo šok u Ministarstvu odbrane, pogotovo zato što se ono odnosi na vozila u specijalnoj konfiguraciji s kojima će od Nove godine Njemačka učestvovati u Združenim snagama visoke spremnosti NATO-a (Very High Readiness Joint Task Force – VJTV).

Jedinice Bundeswehra sa statusom VJTV su politički i vojno važne za obaveze Njemačke prema NATO-u. One će, između ostalog, biti razmještene i na istočnom krilu Sjevernoatlantskog saveza.

Ako “Puma” ne bude dostupna do kraja aprila 2023., u tim snagama za brzo reagiranje ona će biti “do daljnjeg” zamijenjena oprobanim borbenim vozilom pješaštva “Marder”.

Glavni inspektor Bundeswehra Eberhard Zorn je napisao na Twitteru da će se raditi na brzoj uspostavi borbene spremnosti “Pume”. Odmah će biti izvršena procjena štete, zajedno sa stručnjacima iz industrije naoružanja.

“Ispunit ćemo svoje obveze prema NATO od 1. januara 2023.”, dodao je Zorn.

“Čim sam dobio poruku o neuspjesima Pume po završetku vježbe, razgovarao sam s predstavnicima industrije. Oni će nas podržati sa svojim timovima”, rekao je Zorn novinskoj agenciji dpa.

“Puma” od početka problematična

Novi kvarovi se tiču moderniziranih “Puma” kod kojih su, prema Bundeswehru, poboljšani “optika, efikasnost oružja i zaštita vojnika”. Ova verzija je tek prošle godine proglašena spremnom za borbu.

“Puma” je značajno modernija od svog prethodnika “Mardera” koji potječe još iz vremena Hladnog rata i odavno ga je trebala zamijeniti. Međutim, još od isporuke prvih “Puma” njemačkoj vojsci, o tom tenku se često pisalo u medijima baš zbog tehničkih problema.

Ministarstvo odbrane je u julu 2009. naručilo ukupno 405 “Puma” po ukupnoj cijeni od 3.1 milijardu eura. U međuvremenu je narudžba smanjena na 350, ali je cijena po komadu porasla – s oko 7.6 miliona na oko 17 miliona eura.

“Puma” kao glavno naoružanje ima ugrađen stabilizirani top od 30 mm. Za razliku od “Mardera”, može precizno ciljati u vožnji. Još jedno poboljšanje su bolje komunikacijske mogućnosti. Ministarstvo odbrane je prije samo nekoliko dana naručilo 600.000 komada streljiva za “Pumu”, u vrijednosti od 576 miliona eura. Ovo borbeno vozilo razvijaju i proizvode njemačke firme Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i Rheinmetall Landsysteme GmbH (RLS).