"Instituta za nestale"

Na području Travnika pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

Ekshumacija – Mala Bukovica (1)

Fazlić je naglasila da je ekshumacija jučer nakratko prekinuta pošto su prilikom iskopavanja na ovom mjestu pronađena minsko-eksplozivna sredstva

Na lokalitetu Mala Bukovica (općina Travnik) završena je ekshumacija prilikom koje su pronađeni kompletni posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se pretpostavlja da je nestala tokom 1993. godine, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Glasnogovornica INO-a Emza Fazlić je u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekla da je ekshumacija završena nakon što je jučer nakratko bila prekinuta zbog pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava.

“Prema informacijama kojima raspolaže INO BiH, pretpostavlja se da se radi o Marku Lovrinoviću, koji je na ovom području nestao 1993. godine. Ipak, sa sigurnošću o identitetu ove žrtve moći ćemo govoriti tek nakon što se izvrši DNK analiza, odnosno nakon što se izuzmu koštani uzorci koji će se zapravo analizirati”, istakla je Fazlić, dodavši da su uz posmrtne ostatke pronađeni i dijelovi tkanine.

Fazlić je naglasila da je ekshumacija jučer nakratko prekinuta pošto su prilikom iskopavanja na ovom mjestu pronađena minsko-eksplozivna sredstva. Prema njenim riječima, na teren je odmah izašao deminerski tim, koji je ista uklonio, i ekshumacija je nastavljena.

“Jučer do kraja dana su locirani posmrtni ostaci, donosno dijelovi lobanje, a rano jutros se pristupilo ekshumaciji, te su posmrtni ostaci i prebačeni u groblje Prahulje”, rekla je Fazlić, napomenuvši da će tu biti urađena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada.

U ovoj ekshumaciji su učestvovali ljekar sudske medicine, predstavnici INO-a, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK), a izvršena je po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.