Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sramotan čin

Na posmrtnici Želimira Altarca Čička nacrtan kukasti krst, reagovali Komšić i Zvizdić

166796595_1914868238667482_6400170604795320771_n

Iz Opštine se nadaju da će Sarajevo, Grad i građani osuditi ovaj čin mržnje, te se nadaju da će nadležni organi utvrditi identitet počinitelja i ovaj čin adekvatno sankcionisati

Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske opštine (JO) u Sarajevu, ispred ove organizacije najoštrije je osudio vandalski čin crtanja kukastog križa na osmrtnici Želimira Altarca Čička, nedavno preminulog člana JO Sarajevo i počasnog građanina grada Sarajeva Želimira Altarca Čička.

“Posebno nas zabrinjava da je neko, u doba jedne od najvećih kriza sa kojom se naše društvo do sada susrelo, na obavijesti o smrti jednog Jevreja koja je bila postavljena na kapiju Jevrejske opštine u Sarajevu, tokom praznika Pesah, usred dana, izvježbanim pokretom nacrtao kukasti krst”, saopšteno je na Facebook stranici Jevrejske opštine Sarajevo.

Iz Opštine se nadaju da će Sarajevo, Grad i građani osuditi ovaj čin mržnje, te se nadaju da će nadležni organi utvrditi identitet počinitelja i ovaj čin adekvatno sankcionisati.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić očekuje da policija u što kraćem roku pronađe izvršioce sramotnog čina crtanja kukastog križa na osmrtnici Želimira Altarca Čička.

– Antisemitizmu i fašizmu se ne smije dati ni centimetar prostora – poručio je to član Predsjedništva Komšić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić osudio je danas barbarski čin crtanja kukastog krsta na smrtovnici Želimira Altarca Čička.

– Tvorac(i) ovog nerazumnog čina, suprotnog slobodarskom, multietničkom i antifašističkom duhu Sarajeva, moraju biti pronađen(i) i adekvatno sankcionisan(i). BiH je bila i ostaće, unikatan prostor višestoljetnog civilizacijskog prožimanja, i paradigma multietničkog društva, poštivanja drugog i drugačijeg, ljudske solidarnosti antifašističkih vrijednosti – poručio je Zvizdić putem društvenih mreža.

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

➡️Jevrejska opština u Sarajevu oštro osuđuje današnji barbarski čin crtanja kukastog križa na…

Posted by Jevrejska Opština Sarajevo on Utorak, 30. March 2021.