BiH

Bratunac

Na površini terena pronađeni skeletni ostaci najmanje dvije žrtve

02/09/2020
Ilustracija

Pretpostavlja se da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su se kretale u koloni koja je ovim područjem prolazila nakon pada Srebrenice, u ljeto 1995. godine

Na području općine Bratunac danas su, prilikom asanacije terena, pronađeni nekompletni posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Veoma oskudni posmrtni ostaci pronađeni su na samoj površini zemljišta na dvije lokacije. Na lokalitetu Suhi potok pronađena je lobanja dok je na lokalitetu Bukva pronađeno nekoliko skeletnih ostataka.

Pretpostavlja se da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su se kretale u koloni koja je ovim područjem prolazila nakon pada Srebrenice, u ljeto 1995. godine.

Pronađeni posmrtni ostaci će biti prevezeni u Komemorativni centar u Tuzli radi njihove kriminalističko – tehničke i sudsko – medicinske obrade te izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se uz pomoć DNK analize utvrdio identitet žrtava.

Današnju ekshumaciju je predvodilo Tužilaštvo BiH, a prema naredbi Suda BiH.

Istražitelji Instituta za nestale osobe BiH sutra će nastaviti rad na području Srebrenice, a u potrazi za jednom masovnom grobnicom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.