BiH

Zajednička komisija

Odbijena inicijativa o upošljavanju 309 novih graničnih policajaca

02/09/2020

Odgođeno je izjašnjavanje o Izvještaju s održane pregledne konferencije o temi "Zakonodavni okvir, aktuelno stanje i planovi institucija BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti"

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH primila je k znanju Informaciju o realizaciji Plana implementacije “Pregleda odbrane” i Akcionog plana implementacije “Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017. – 2027.”, koju je sačinilo Ministarstvo odbrane BiH.

Članovi Zajedničke komisije nisu podržali delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da, u zakonski najkraćem mogućem roku od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda PSBiH, u saradnji s nadležnim organima vlasti, preduzme neophodne radnje s ciljem popunjavanja Granične policije BiH sa 309 novih graničnih policijskih službenika, u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Granične policije BiH i potrebom zaustavljanja nezakonitih migracija duž cijele državne granice Bosne i Hercegovine.

Odgođeno je izjašnjavanje o Izvještaju s održane pregledne konferencije o temi “Zakonodavni okvir, aktuelno stanje i planovi institucija BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti”. Usvojen je zaključak kojim se rukovodstvo Zajedničke komisije zadužuje da ažurira i usaglasi zaključke predložene uz ovaj Izvještaj.

Zajednička komisija nije primila k znanju Informaciju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i dopis Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u vezi s provođenjem Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa EUROPOL-om – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.