Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na proljeće kreće izgradnja magistralne ceste Neum – Stolac

lasic neum3

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić danas je posjetio općinu Neum i održao sastanak s tamošnjim načelnikom Živkom Matuškom i njegovim pomoćnicima.

Kako je priopćeno iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, tom je prigodom bilo riječi o izgradnji magistralne ceste M – 17.3. Neum – Stolac. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Ceste FBiH su cestu Neum – Stolac uvrstile u Program modernizacije magistralnih cesta FBiH, koji je putem federalnog Ministarstva upućen u daljnju proceduru odobravanja od Vlade FBiH.

– Izgradnja i modernizacija ove ceste je iznimno važna za općinu Neum, jer bi ova cesta omogućila bolju i bržu prometnu povezanost Neuma s ostatkom Bosne i Hercegovine, te bi doprinijela još bržem razvoju turizma. Trenutno je stanje s prometnom uvezanosti Neuma jako loše, a nedostatak adekvatne moderne ceste posebno dolazi do izražaja tijekom turističke sezone, kada su česti zastoji u prometu – rekao je načelnik Matuško.

Finansiranje ovog projekta će biti osigurano iz kreditnih sredstava EBRD-a i EIB-a u ukupnom iznosu od preko 40 miliona eura.

Matuško je federalnog ministra upoznao i s problematikom vezanom uz eksproprijaciju zemljišta i vrlo vrijednih maslenika na određenim dionicama ceste.

– Riješavanje imovinskih odnose je od iznimne važnosti, i treba se prioritetno riješavati kako bi izgradnja prve i jako važne dionice ceste Broćanac – Cerovica mogla početi već na proljeće 2016. godine. Ceste Federacije BiH su već izradile idejna riješenja za određene dionice, a trenutno rade na izradi glavnog projekta za tunel “Žaba”. Također, na dionicama Stari Neum – Kiševo i Kiševo – Babin Do su već izvedeni radovi. Za cijelu trasu, izuzev obilaznice Stoca je urađena “Fizibiliti studija i studija utjecaja na okoliš” koja je preduvjet za pristup kreditnim izvorima finansijskih sredstava, a s obzirom da je izvedena 2009. trenutno je u tijeku njezino ažuriranje, na zahtjev EIB-a – rekao je Lasić.

– Izgradnja ove ceste je bila najavljivana već nekoliko puta, ali sada su po prvi put stvorene pretpostavke za ozbiljnu realizaciju ovog projekta, a ne stidljive najave – dodao je Lasić, stoji u priopćenju.