Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mamić izašao iz zatvora: Hrana je iz 16. stoljeća, smršao sam

mamic43

Izvršni predsjednik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić izašao je oko 16,30 sati iz istražnog zatvora u Remetincu nakon što je ranije tokom dana njegova odbrana dokazala da je položio jamčevinu ukupne vrijednosti 14 miliona kuna.

Najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa, osumnjičenog za izvlačenje miliona iz kluba kojemu je na čelu, ispred zatvora gdje je u ovom navratu proveo mjesec dana dočekao je Dinamov autobus te tridesetak poklonika.

Za odbranu sa slobode Mamić je na sudski račun položio nešto više od 6,3 miliona kuna u gotovini, dok je u zemljišnim knjigama upisano založno pravo na kuću u Samoboru koja je procijenjena na 7,63 miliona kuna.

– Htio bih pozdraviti sve svoje cimere. Oni su mi učinili boravak lakšim. Imao sam samo jednu spektakularnu sobu. Prije nego što sam izašao van plakao sam za njima kao kišna godina. Dobio sam nove prijatelje. Htio bih se zahvaliti osoblju zatvora. Stvarno su to veliki profesionalci. Neću ih previše hvaliti jer bih im mogao napraviti zlo. Nisu mi ništa pogodovali, ali su mi u duhu zakona zakona i propisa učinili život u zatvoru lakšim’, rekao je na početku.

‘Što se tiče hrane i smještaja, ona je iz 16. stoljeća i volio bih kad bi država našla snage i mogućnosti da ti ljudi koji tamo u istražnom zatvoru provode vrijeme, imaju puno bolje i humanije uvjete. Nisam izbirljiv na hrani, ali nisam pojeo niti jedan obrok. Iskoristio sam ovo i mislim da sam skinuo jedno šest, sedam ili osam kila i to je uglavnom to’, tvrdi Mamić.

Prije puštanja iz zatvora Mamić je u 14 sati doveden na zagrebački Županijski sud gdje je sutkinji istrage obećao da će se na slobodi pridržavati mjera opreza. Među mjerama je i zabrana kontaktiranja sa svjedocima uključujući i njegovog brata, Dinamovog trenera, Zorana Mamića.

Na sudu je poslijepodne održano i ročište na kojem je za dva mjeseca produžen istražni zatvor osumnjičenom poduzetniku Igoru Kroti koji jedini nije ponudio jamstvo za odbranu sa slobode.

U četvrtak je iz Remetinca izašao Mamićev sin Mario, nakon što je uplatio pet miliona kuna jamstva. Poduzetniku Sandru Stipančiću također je omogućena odbrana sa slobode uz jamčevinu od 4 miliona kuna u nekretnini. Peti osumnjičenik za izvlačenje novca iz Dinama, izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović, od početka istrage se brani sa slobode.

Uskok sumnja da je iz Dinama ukupno izvučeno preko 200 miliona kuna.