Na proljeće započinje izgradnja Instituta za zootehniku u Kupresu

kupres zoo

Početak radova na izgradnji Agronomskog Instituta za zootehniku predviđenog u Kupresu bi trebao otpočeti u proljeće 2016. godine, potvrdio je za Fenu zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jozo Bagarić.

Kao jedan od stručnih realizatora u razvoju ovog projekta Bagarić je kazao kako su radovi i opremanje instituta trebali biti izvršeni ove godine, međutim projekt je u određenom vremenskom zaostatku ali, kako kaže, ide se prema završetku.

Po Bagarićevim riječima, u studenom ove godine zatvorena je procedura za prijavu na natječaj za izbor najpovoljnijeg ponuđača za isporuku opreme za laboratorij koji bi bio sastavni dio Instituta za zootehniku u Kupresu.

„U tijeku je procedura za izbor izvođača radova na sanaciji objekata i uređenju ekonomskog dvorišta ovoga Instituta“, kazao je Bagarić. Dodao je kako je za spomenuti projekt, Republika Hrvatska izdvojila je 1 000 000 kuna (250 000 KM),od čega će 600 000 kuna (150 000 KM) biti utrošeno na objekte a 400 000 kuna (100 000 KM) za laboratorij Instituta.

“Nadam se kako će i Vlada Hercegbosanske županije izdvojiti značajnija sredstava kako bi se izvršila nabavka ostalih potrepština i opreme kako bi Centar za reprodukciju u stočarstvu kao podjedinica Instituta za zootehniku u idućoj godini započeo sa zapošljavanjem stručnog osoblja i planiranim aktivnostima”, istakao je Bagarić.

Uz to je nadodao da bi za početak to značilo zapošljavanje voditelja Centra i dvije stručne suradničke osobe.

“Pošto u Federaciji BiH nema ovakvog centra, uslijedila bi inicijativa na formiranju Centra za reprodukciju u stočarstvu Federacije Bosne i Hercegovine što je konačni cilj ovoga projekta”, naglasio je Bagarić.

Od njega se također doznaje da je u cjelokupnom projektu Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije predviđena izgradnje ostalih podjedinica poput laboratorija za hranu i veterinarstvo što bi se trebalo graditi u Tomislavgradu i zavoda za poljoprivredu u Livnu.

“To je obveza Vlade Hercegbosanske županije i općina Tomislavgrad i Livno te je za očekivati realizaciju aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, odnosno prijenos općinskih zemljišta na Zavod za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije”, istaknuo je Bagarić.

Ukoliko bi došlo do izvršenja tih obveza od strane općina, Bagarić najavljuje žurno uređenje projektne dokumentacije, pripremanja Investicijskog programa za ove podjedinice te na koncu i početak gradnje tih objekata. “To su osnove pretpostavke na temelju kojih se može aplicirati i računati na sredstva od donatora i pretpristupnih fondova”, kazao je Bagarić.

Naime, osvrnuvši se na sami projekt Sveučilišnog Instituta za zootehniku u Kupresu, Bagarić je prenio da bi isti sadržavao četiri osnovne jedinice i djelatnosti počevši od odjela znanstveno-istraživačkih poslova, kontrolno-laboratorijskog nadzora, uzgojno selekcijskog rada-Centar za reprodukciju u stočarstvu te Odjel za Stručno-savjetodavni rad.

“Objekti i prostori su zajednički a sam Centar za reprodukciju je odjel na koji se vezuju ostali odjeli”, istaknuo je Bagarić.