Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla dobila zemljište za Centralno gradsko groblje Drežnik

dreznik

U svrhu izgradnje Centralnog gradskog groblja Drežnik danas su u Termoelektrani Tuzla potpisali Ugovor o prenosu vlasništva i prava posjeda bez naknade na nekretninama v.d. generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević i v.d. izvršnog direktora za proizvodnju Nevad Ikanović v.d sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem.

Tom prilikom Imamović je ukazao da je problem sahranjivanja u Tuzli posebno izražen na padinama sklonim klizištima, gdje su nekada potrebne i ekshumacije i ponovna sahranjivanja.

Ovim Ugovorom realizovana je nakon osam godina odluka o idejnom projektu Grada Tuzla za izgradnju savremenog groblja.

Za lokaciju groblja pobrinula se Elektroprivreda BiH, a to je bivše šljačište, rekultivirana površina, više od šestotina hiljada kvadratnih metara, koja je veoma pogodna i nije udaljena od grada.

Riječ je o korištenju zemljišta bez naknade, čime se, ističe Imamović, riješio problem sahranjivanja za narednih 50 godina.

Zemljište je uređeno tako da se prema svim običajima i religijama mogu vršiti ukopavanja. Potrebno je nanijeti još jedan sloj zemlje kako bi mogli izgraditi savremeno groblje.

U tom smislu, Jašarević je poručio je da će trebati još novca i vremena do samog početka korištenja ove površine.

Izrazio zadovoljsto što su Nadzorni odbor i Uprava Elektroprivrede BiH uspjeli efikasno riješiti problem sahranjivanja u Tuzli.

Najveća zasluga je pripala stručnim timovima i Termoelektrani Tuzla, pravnim timovima koji su pripremili cijeli projekat, saopćeno je iz Gradske uprave Tuzla.