Na rudare se obrušilo kamenje na dubini od 105 metara

movalic-pres-kakanj

Federalni rudarski inspektor Ferid Osmanović na konferenciji za medije održanoj u direkciji Rudnika mrkog uglja Kakanj nakon nesreći u jami Begići-Bištrani u kojoj su poginula četiri, a povrijeđena dva rudara, potvrdio je da je do ove nesreće došlo zbog “zarušavanja materijala iz krovine”, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je da se nesreća dogodila na oko 105 metara dubine od površine zemlje. Podsjetio je da se u jami u tom trenutku nalazilo 28 rudara.

[yuzo_related]

“Dva su bila raspoređena na vanjske poslove. Direktno na samom radilištu, koje je radilo na izradi rudarske komore, za smještaj elektroopreme, odnosno trafostanice, radilo je sedam rudara. Praktično u jednom trenutku, nakon iznenadnog odvajanja neposredne krovine, došlo je do zarušavanja kamena direktno na radnike koji su se nalazili na tom radilištu. Ishod je da imamo četiri radnika koja su smrtno stradala i dva koji su zadobili lakše i teže povrede”, naglasio je Osmanović.

Prema njegovim riječima, i smrtno stradali radnici su iznešeni, a svi ostali su izašli iz jame.

Ističe da jama trenutno ne radi, a federalna rudarska inspekcija zajedno sa dežurnim tužiocem Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona provest će istražne radnje na utvrđivanju uzroka i okolnosti koje su dovele do ove teške rudarske nesreće.

Kasim Alajbegović, v.d. direktora RMU Kakanj, kojem je danas drugi radni dan na ovoj funkciji, kazao je da je ono, što je nažalost prateća pojava rudarskog posla, rudarska nesreća.

“Izgubili smo četiri komorata. Desilo se u jami koja nije eksploataciona. Desilo se pored glavnog transportnog hodnika kod izrade ne prve nego treće komore za smještaj trafostanice. Iza poginulih su ostale žene i petero djece”, poručio je Alajbegović.

Premijer Federacije Fadil Novalić podsjetio je da su danas izgubljena četiri dragocjena života iza kojih je ostalo petero djece, četiri žene i dvoje djece na putu.

“Rudarenje je opasan posao. Imamo dugu historiju rudarenja, ali i isto toliko dugu historiju nesreća u rudnicima. Rudarenje je opasan posao i to je razlog što je društvo naročito osjetljivo i osjećajno prema problemima rudara”, istakao je Novalić.

On je rekao da se nesreća dogodila u zoni komunikacije, relativno ustabiljenog dijela jame, izvan zone kopanja, ali je odnijela četiri života. Uputio je iskrena saučešća porodicama poginulih.

“Znam da zbrinjavanje njihovih porodica neće biti problem, jer rudari dobro drže do njihovih komorata”, poručio je Novalić.

V.d. generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević je uputio saučešće porodicama stradalih rudara.

“Bez investiranja u rudnike zaustavila bi se ozbiljna proizvodnja energije. Pitanje sigurnosti u rudnicima je centralno pitanje i da pitanje sigurnosti rješavamo mimo ovih procedura, dakle, po hitnom postupku”, pojasnio je Jašarević.

Poručio je da su “danas ovdje sa iskazanom spremnošću da upravi rudnika Kakanj pruže svaku vrstu pomoći”.

U trenutku nesreće u jami Begići-Bištrani, Rudnika mrkog uglja Kakanj, koja se dogodila sinoć sat iza ponoći, a u kojoj su smrtno stradala četiri rudara, nalazilo se 28 rudara.

U rudarskoj nesreći, koja se dogodila u trećoj smjeni jame Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja Kakanj, poginuli su Muhamed Sarač (rođen 1968. godine), Nermin Mušija (1977.), Mijo Stojičić (1976.) i Sejad Gađun (1971.), potvrdio je glasnogovrnik RMU Kakanj Adib Zekić. Svi poginuli rudari su radili na poslovima utovarivača.

U nesreći su povrijeđeni rudari Haris Mušija (rođen 1972.) i Džemal Ibrahimspahić (1980.). Oni su prebačeni u Kantonalnu bolnicu u Zenici.

Jama Begići-Bištrani u pogonu Haljinići Rudnika mrkog uglja Kakanj otvorena je prije nešto više od dvije godine. Na novu jamu u okviru RMU Kakanj čekalo se više od pet desetljeća. Otvaranje je opisano kao historijsko za bh. rudarstvo i Elektroprivredu BiH.

Utvrđene rezerve, krovnog ugljenog sloja u novoj jami “Begići-Bištrani” iznose 6,5 miliona tona uglja, a razvojnim planovima je predviđeno da se ovdje godišnje proizvodi 400 hiljada tona uglja.