Tuzlanski kanton

Na UKC-u sve više djece zaražene koronom, jedno u teškom stanju

bolnica

Struka je već odavno rekla, a dio građana se i dalje ne pridržava preporučenih mjera zaštite i prevencije infekcije. Uz sve, ni broj vakcinisanih stanovnika nije na zadovoljavajućem nivou

Nakon ljetnog zatišja i nešto povoljnije epidemiološke situacije kada je u pitanju zaraza koronavirusom na području Tuzlanskog kantona, epidemiološka situacija se dolaskom jeseni počela uzložnjavati. Zabrinjavajući je podatak da je osim povećanog broja pozitivnih i broj hospitaliziranih u UKC-u Tuzla u uzlaznoj putanji. Među njima su i djeca. Jedno je u teškom stanju, javlja Federalna televizija.

Više od 90 posto hospitaliziranih pacijenata u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom uzrokovanom komplikacijama zbog koronavirusa nije vakcinisano, a trenutno ih je 82. Od toga je 12 u Respiratornom centru, a pet na mehaničkoj ventilaciji. Nažalost, virus ne zaobilazi ni najmlađu populaciju.

“Nažalost imamo pojavu, na Klinici za dječije bolesti pojavu infekcije kod djece od čega imamo dvoje djece i dvije majke koji su inficirani Covid – 19 infekcijom i imamo jedno dijete od tri godine sa izrazito teškom kliničkom slikom”, kazao nam je doc.dr.med.sc. Bahrudin Hadžiefendić, pomoćnik direktora za medicinske poslove JZU UKC Tuzla

Struka je već odavno rekla, a dio građana se i dalje ne pridržava preporučenih mjera zaštite i prevencije infekcije. Uz sve, ni broj vakcinisanih stanovnika nije na zadovoljavajućem nivou.

“Imunizacija koja je evo kao tip masovne imunizacije dostupna unazad već dva i po tri mjeseca je nešto što nije iskorišteno od strane građana Bosne i Hercegovine u smislu podizanja i sticanja kolektivnog imuniteta, tako da usljed toga na neki način vezano za nepoštivanje onog što je određeno, nalazimo se u priči koja se zove četvrti val”, pojašnjava prof.dr. Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Od ukupnog broja novotkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom na području Tuzlanskog kantona najviše je u Tuzli, i to preko stotinu, samo od početka ove sedmice do danas. Dnevni prosjek je oko tridesetak novozaraženih.

“Možemo reći da je prilično nesigurna epidemiološka situacija. Zbog čega? Pa zbog toga evo, već izvjesno vrijeme registrujemo značajan broj novooboljelih”, smatra dr. Jasna Šadić, epidemiologinja u Domu zdravlja Tuzla.

Opreza ni u narednim danima ne smije nedostajati, a pridržavanje mjera zaštite od koronavirusa i prevencija se preporučuje svima, bez obzira jeste li vakcinsiani ili ne.