BiH

ćazim dačaj

Osuđen na četiri godine zatvora i mora vratiti 131.000 KM: Dijelio grantove, a tražio dio novca nazad

23/09/2021
Foto: CIN

Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) je početkom godine optužilo Dačaja da je amandmanima na budžet dodjeljivao grantove udruženjima građana, a potom od njih tražio da mu vrate dio novca

Osnovni sud u Brčko distriktu osudio je Ćazima Dačaja, bivšeg zastupnika Skupštine Brčko distrikta, na četvorogodišnji zatvor zbog zloupotrebe položaja pri dodjeli grantova lokalnim udruženjima građana. Dačaju je, osim zatvorske kazne, oduzeta imovinska korist od 131.000 KM koju je stekao krivičnim djelom te mu je zabranjeno da obavlja zastupničke dužnosti u Skupštini Brčko distrikta u trajanju od pet godina.

Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) je početkom godine optužilo Dačaja da je amandmanima na budžet dodjeljivao grantove udruženjima građana, a potom od njih tražio da mu vrate dio novca. Ovako je od 2015. do 2020. godine za sebe pribavio imovinsku korist koja mu je ovom presudom oduzeta.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su priču o Dačaju i zloupotrebama javnog novca pri dodjeli grantova u Brčko distriktu otkrili krajem 2019. godine. Otkriveno je da su skupštinski zastupnici novac grantova koristili kako bi podmirivali svoje prijatelje i stranačke kolege te osigurali glasove na izborima. Niti jedna institucija u Brčko distriktu nije detaljno kontrolisala trošenje ovog novca.

Tadašnji zastupnik Ćazim Dačaj je u 2018. i 2019. godini udruženjima podijelio više od 650.000 KM. Polovina njih osnovana je samo nekoliko mjeseci prije dobijanja granta, o njihovom radu se ništa ne zna, a novinari CIN-a ih tada nisu pronašli na prijavljenim adresama.

Dačaj je novinarima tada priznao da je, zahvaljujući grantovima koje je dijelio, dobio stotinjak glasova na izborima, što mu je omogućilo da kao predstavnik nacionalne manjine osvoji mandat u Skupštini. Na funkciju je stigao osvojivši 384 glasa.

Istraživanje CIN-a pokazalo je da su zastupnici u Skupštini Distrikta za dvije godine podijelili više od devet miliona KM udruženjima građana bez jasnih pravila i kontrole. Predstavnici udruženja su novac trošili na sebe i prijatelje, a prilikom pravdanja manipulisali su računima.

U 2020. godini zastupnici nisu imali priliku dodjeljivati grantove jer je novac preusmjeren za borbu protiv koronavirusa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.