Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na UKCS-u izvršena replantacija palca

prst replantacija

Na Klinici za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) izveden je još jedan u nizu visoko sofisticiranih operativnih zahvata replantacije palca.

Zahvat je izveden pacijentu inicijala T.E. (1984.), koji je iz Viteza upućen na Kliniku za plastičnu i rekonstrutkivnu hirurgiju UKCS-a radi traumatske amputacije palca lijeve šake.

Operativni zahvat trajao je oko 180 minuta

Po prijemu, nakon preoperativne pripreme, urađen je operativni zahvat replantacije amputiranog palca koji su timski izveli dr. Vanis Dujso i mr.sci.dr. Goran Obradović, anesteziologinja dr. Lejla Dreca, anestetičarka Alma Gagula, instrumentar Nermin Begić i tehničar Danijel Grcić.

– Urađeni operativni zahvat je izuzetno izazovan, u smislu tehničke mikrohirurške izvodivosti, s obzirom na to da je nivo amputacije bio u visini zgloba palca, s promjerom arterije oko 0,5 mm i promjerom vena oko 0,7 mm – saopćila je Služba za odnose s javnošću UKCS-a.

Operativni zahvat trajao je oko 180 minuta, a po završetku uspostavljena je cirkulacija i vitalnost prsta. Zahvaljujući adekvatnoj postoperativnoj njezi osoblja sestara i tehničara Klinike, postoperativni tok je protekao uredno, a prst je vitalan.

Uspjeh te operacije svrstava Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju i Univerzitetski klinički centar Sarajevo u vrh svjetskih mikrohirurških medicinskih centara.