Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drvena džamija kod Kladnja uskoro na listi nacionalnih spomenika

Drvena džamija kod Kladnja uskoro bi se mogla naći na listi na

Drvene džamije rijetke su na prostoru Bosne i Hercegovine, a stara drvena džamija Drvenija iz Tuholja kod Kladnja, jedna je od takvih i uskoro bi se mogla naći na listi nacionalnih spomenika, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH konstatovali su da je izvorna drvena građa džamije dobro očuvana i oni će uskoro raspravljati o statusu ovog vjerskog objekta, potvrdio je za AA Rusmir Djedović iz Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Zanimljivo je da uprkos godinama starosti Drvenija prkosi nemilosrdnim vremenskim uslovima

“Prema podacima kojima raspolažemo, ovaj je objekat sagrađen je u 17. stoljeću. Urađena je sva od drveta. Na kamenom coklu, odnosno postolju je drvena konstrukcija, a čak je i zid od drvenih greda. Da bi se zaštitila od vlage tokom 1970-ih godina na krov od šindre stavljen je lim i on je sada zahrđao. Munara je drvena i izlazi iz krova džamije, a i ona je, također, obložena limom. Sva drvena građa, za koju se pretpostavlja da je izvorna, dobro je očuvana”, rekao je Djedović.

Naveo je da će se lim tokom restauracije ukloniti, a otvorit će se i veranda, koja je zatvorena prije 40 godina kako bi se dobio veći prostor.

Unutrašnjost džamije je, tvrdi Djedović, sa svim uobičajenim elementima.

Drvena džamija kod Kladnja uskoro bi se mogla naći na listi na

“Ovo je prostorno mala džamija, a unutra je drveni mahfil, odnosno balkon gdje uglavnom klanjaju žene, a na koji se penje drvenim stepenicama”, pojasnio je Djedović.

Vremenom je Drvenija postala tijesna, pa su 1989. godine mještani pored nje izgradili zidanu, veću džamiju i nazvali je Šehidija.

“Sada je nova džamija u upotrebi, ali vjernici ne zaboravljaju ni staru. Da se ne bi izgubila njena namjena, jednom mjesečno se u Drveniji klanja džuma-namaz, odnosno klanja se svakog četvrtog petka, dok se svi ostali namazi ostalih dana klanjaju u Šehidiji. Prilikom naše posjete, veliki broj mještana sa zanimanjem je pratio terenski uvid”, rekao je Djedović.

Naveo je da su drvene džamije značajne jer su rariteti na ovim prostorima, pošto su tokom vremena i usljed vremenskih prilika propadale ili su izgorjele u požarima.

Zanimljivo je da uprkos godinama starosti Drvenija prkosi nemilosrdnim vremenskim uslovima. U ovom mjestu na planini Konjuh tokom zimskih dana snijeg napada i preko dva metra.

Inače, Zavod, predvođen direktorom prof. Benjaminom Bajrektarevićem, godinama radi na prikupljanju dokumentacije kako bi se Drvenija uvrstila na listu nacionalnih spomenika.

Drvena džamija kod Kladnja uskoro bi se mogla naći na listi na

Prije tri godine su predložili ovaj vjerski objekt za listu, prethodnih dana su ga detaljno arhitektonski dokumentovali, a uskoro, prema Djedovićevim riječima, očekuju pozitivan ishod.