Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer USK-a: Kako nastavnici mogu na ekskurziju ako su u štrajku?

izudin saracevic usk

Neće biti nastavka školske godine u ponedjeljak da budem rezolutan, zato što nismo potpisali nikakav dokument i sačekaćemo odgovore sindikalnih rukovodstava – kazao je danas novinarima premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Izudin Saračević, nakon danas održanog četvrtog razgovora s predstavnicima Sindikata osnovnog, predškolskog i srednjeg obrazovanja.

Izrazio je žaljenje što se stavovi dviju strana nisu uspjeli približiti, ali i dodao da je odlična stvar što se razgovori vode, jer se samo time može nešto postići, a konstruktivan razgovor daje rezultat.

Ponuda da u momentu prekida štrajka, odnosno istog dana po otpočinjanju nastave, budu isplaćene sve naknade koje nemaju karakter plaća, a koje su ostale neizmirene iz 2014.

– Mi želimo da razgovaramo sa svakim sindikatom ponaosob. To su različiti entiteti, različite cjeline. Ova dva sindikata su formirala i imaju svoja različita upravljačka, odnosno rukovodna tijela, donijeli su različite odluke o organizovanju štrajka, koje su identične samo u datumu otpočinjanja. Zahtjevi su različiti – ponovio je premijer Saračević.

Po njegovim riječima, u osnovnom obrazovanju rade 2.384 uposlena, ali nisu svi članovi sindikata i nisu svi u štrajku. U srednjem obrazovanju radi 1.123 ljudi i nisu svi u štrajku, a jedan dio ne radi. U predškolskom obrazovanju 166 je uposleno i jedan dio radi.

– Ako neko ne vjeruje neka ode u Mješovitu srednju školu u Bihaću, Osnovnu školu “Prekounje” u Bihaću, dvije velikokladuške osnovne škole, vrtić u Ključu… Danas je 12 prvačića krenulo na nastavu u bihaćkoj Područnoj školi u Bakšaišu, itd. – pojasnio je Saračević.

Upitao je kako su neki nastavnici, ako su u generalnom štrajku, otišli na ekskurziju sa đacima, po kom osnovu, da li su to oni što ne štrajkuju ili su oni zamrznuli svoj štrajkački odnos, te poručio da su sve to pitanja koja traže odgovore?!

– Mi smo ponudili jedan finansijski paket, koji su oni prihvatili da kao predtekst razgovaraju. Mi smo i u prethodnom sporazumu nudili sličan finansijski paket, koji je jednoglasno odbijen. Sada smo ga malo modelirali i ima jedan dio tih zahtjeva, koji u osnovi idu za tim da se mijenja ustavni sistem BiH, što je nemoguća misija trenutno – istakao je premijer.

Pojasnio je da se radi o zahtjevima da se prebaci finansiranje s nivoa kantona na nivo Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), te jedan dio zahtjeva koji ide za tim da se mora angažirati kantonalni, federalni i državni parlament, u smislu depolitizacije obrazovanja, itd. Ministar finansija USK-a Zikrija Duraković govorio je o detaljima finansijske ponude naglašavajući da će ona ići ravnomjerno svim budžetskim korisnicima, a ne samo uposlenima u obrazovanju.

Topli obrok bi bio isplaćen maksimalno sedam dana po prekidu štrajka

– U ovoj godini je isplaćeno osam plaća svim budžetskim korisnicima, sedam toplih obroka, četiri iz prošle i tri iz ove godine. Isplaćen je komplet prijevoz za 2014. Mi smo ipak dosta tih obaveza uspjeli izmiriti, ali smo paralelno uspjeli izmiriti svoje obaveze zatečene i prema svim ostalim sektorima, od socijale, boračkih populacija, poljoprivrednika i svih drugih koji imaju svoja prava iz budžeta – istakao je ministar Duraković.

Dodao je da se Vlada fokusirala na finansijski segment, ako je on ključan za zaustavljanje štrajka, a da se u narednom periodu razgovara o svim ovim ostalim pitanjima. Po njegovim riječima, ponuđeno je maksimum, koji je Vlada u ovom momentu u mogućnosti, ne samo sindikatima obrazovanja već i svim budžetskim korisnicima.

– Mi smo danas konkretno sindikatima ponudili da u momentu prekida štrajka, odnosno istog dana po otpočinjanju nastave, ako ne istog, onda već sutradan, budu isplaćene sve naknade koje nemaju karakter plaća, a koje su ostale neizmirene iz 2014. – kazao je Duraković.

Po njegovim riječima, to su otpremnine za odlazak u penziju, pomoć u slučaju bolesti i smrti užeg člana porodice. Za sve budžetske korisnike to je negdje oko 530.000, od čega se najveći dio odnosi na obrazovanje oko 440.000 maraka. Ponuđena je i isplata primanja po osnovu rada komisija za vanredne rokove u srednjim školama iz 2014., a radi se o iznosu od oko 340.000 maraka, te isplata triju naknada za topli obrok iz 2015., za april, maj i juni, za sve budžetske korisnike oko 2,5 miliona KM.

– Topli obrok bi bio isplaćen maksimalno sedam dana po prekidu štrajka, zbog nekih obaveza oko donošenja osnovice i slično. Oni su primili naše zahtjeve i uzeli određeni rok da se konsultuju sa članstvom – dodao je Duraković.